Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на европейските акции и на Уолстрийт към рекордни върхове след предварителната сделка САЩ-Китай

Основните фондови индекси на Уолстрийт стартират търговията в понеделник със солидни повишения към нови рекордни върхове на фона на продължаващия инвеститорски оптимизъм относно постигната в края на миналата седмица предварителна търговска сделка между САЩ и Китай.

Солидният подем е факт, въпреки че продължава да има въпросителни относно конкретните детайли на самата дългоочаквана "първа фаза" от по-широкото търговско споразумение между двете водещи световни икономики. В същото време обаче финансовите пазари сякаш акцентират на изказване на търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър от неделя, според което търговската сделка е "напълно завършена" и се очаква почти да удвои износа на САЩ за Китай през следващите две години.

Подкрепя за новия подем на американските пазари на акции оказват и проучване на агенция IHS Markit, отчитащо подобряване на общата бизнес активност в САЩ през декември. В същото време Националната асоциация на строителите на жилища в САЩ (NAHB) представи данни, показващи, че доверието на американските строители жилища е нараснало през декември до най-високо ниво от две десетилетия насам. Съответният NAHB индекс нарасна в края на годината до 76 пункта от 71 пункта месец по-рано, достигайки най-високо ниво от януари 1999-а година.

Позитивни за инвеститорския риск-апетит са и оповестени по-рано през деня добри икономически данни от Китай за индустриалното производството и за продажбите на дребно.

Всичко това допринася за нарастване на индекса на сините чипове DJIA с близо 200 пункта (повишение с 0,68%) около час след старта на търговията на Уолстрийт, на широкия фондов индекс S&P500 - с 0,84% и на технологичния Nasdaq Composite - с 1,06%. Така и трите водещи индекси се търгуват в поредни исторически върхове съответно от 28 337,49 пункта, от 3 196,66 пункта и от 8 830,51 пункта.

Малко по-слабото нарастване на индекса на тридесетте водещи компании, влизащи в DJIA, се дължи най-вече на спад с близо 3% на акциите на Boeing, след като се заговори, че самолетостроителният гигант обмисля да намали или дори да спре производството на проблемните модели 737 Max.

Едни от най-печелившите от предварителната търговска сделка САЩ-Китай продължават да бъдат акциите на технологичните компании и по-специално тези на Apple с оглед големия китайски бизнес на производителя на iPhone. Акциите на Apple inc.  поскъпват с 1,7% към нов рекорден връх от 280,17 долара за една акция.

Европейските борси също реагираха позитивно на "първата фаза" от търговската сделка САЩ-Китай, като общият индекс Stoxx Europe 600 приключва търговията в понеделник с ръст от 1,5% до нов рекорден връх от 418,53 пункта, надвишавайки за пръв път неговия бивш исторически връх от 15-аи парил 2015-а година от 414,06 пункта. Анализаторите на банката Goldman Sachs пък повишиха техните прогнози за нивата на Stoxx Europe 500 в рамките на следващите 12 месеца от 420 до 440 пункта.

Немският индекс DAX 30 нараства с около 1% въпреки поредно доста слабо проучване на агенция IHS Markit за немската бизнес активност през декември, като той все още се търгува малко под рекордния си връх от януари 2018-а година. Френският индекс CAC 40 обаче нараства с 1,35% към рекорден връх от 6003,38 пункта (първо в историята преодоляване на психологическото ниво от 6000 пункта).

Британският индекс FTSE100 продължава да регистрира най-солиден ръст за втора поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите на борсата в Лондон са все още позитивно настроени от убедителната победа на Консервативната партия на премиера Борси Джонсън на проведените през миналия четвъртък общи избори във Великобритания. Индексът FTSE100 нараства с 2,65%, докато индексът FTSE 250, обхващащ по-малки по размер местни компании, се повишава с близо 2%, въпреки че агенция IHS Markit отчете рязко свиване на британската бизнес активност през първата половина на декември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна