Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове от Вишеградската четворка в общ фронт срещу управляващите популисти

Зденек Хриб, Гергей Карачон, Матус Вало и Рафал Тшасковски подписаха Пакт на свободните градове, след като обявиха създаването на Алианс на свободните градове на Европа.
Снимка: БТА

Европейският съюз трябва да заобиколи националните правителства, които пренебрегват демократичните стандарти и да взаимодействат директно с общините, които могат да извършат „чудеса“ в сфери като климатичните промени. Около това мнение се обединиха днес кметовете на столиците на страните от Вишеградската четворка - Полша, Словакия Унгария и Чехия, предаде Ройтерс.

ЕС ги обвиняван, особено Полша и Унгария в ерозия на върховенството на закона през последните години и заплаши да прекрати правото на глас на двете източноевропейски страни членки.

При стартирането на новия алианс днес, насочен към осигуряване на повече преки евросубсидии, кметовете на Братислава, Будапеща, Варшава и Прага заявиха, че могат да изразходват средствата по-ефективно от своите правителства, доминирани предимно от евроскептични националисти.

„Въпросът е дали Европа може да излезе извън сянката си и да прави проекти директно“, заяви Гергей Карачон, либерал, чиято победа на кметските избори в Будапеща през октомври удари по доминацията на премиера националист Виктор Орбан.

Според някои страни членки изразходването на еврофондове за инфраструктура и други проекти трябва да зависи от спазването на демократичните стандарти и върховенството на закона. Правителството на Орбан и управляващите консервативни националисти в Полша са обвинявани, че не се придържат към тези стандарти, а те на свой ред отричат това.

Кметовете на столиците казват, че популистки правителства често са използвали еврофондове да укрепят позициите си и да обогатят приятелите си, поради което спешно е нужно помощта за развитие да отива пряко в градовете, където често са концентрирани най-належащите социални и екопроблеми.

Според кмета на Варшава Рафал Тшасковски градовете създават непропорционален дял от БВП на страните, но имат и по-сериозен екологичен отпечатък.

„Трябва да отделим пари за по-бедните региони, за да ни настигнат, но градовете са и двигатели на ръст“, каза той.

Карачон, Тшасковски, кметът на Прага Зденек Хриб и кметът на Братислава Матуш Вало се събраха в Централноевропейския университет – учебната институция, която до голяма степен се пренесе във Виена след натиск от страна на Орбан. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна