Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подновяване на газовите преговори между Украйна, Русия и ЕС на 19 декември

Следващият кръг от тристранните газови преговори между Европейския съюз, Русия и Украйна за постигане на споразумение за газова сделка се очаква да се проведе в четвъртък (19-и декември), заяви във вторник вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович.

В Туитър Шефчович написа, че очаква новите разговори с нетърпение, добавяйки, че "сега е точният момент да се изпрати положително послание до пазарите и потребителите".

В понеделник украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз" заяви, че все още не е постигнала споразумение с руския производител на природна газ "Газпром", но разговорите между двете компании продължават.

Миналия петък изпълнителният директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко обяви, че е било постигнато предварително споразумение между Украйна и Русия да продължат да работят по варианти за поддържане на транзита на руски природен газ към Европа през Украйна. Това е станало факт след негови разговори с изпълнителния директор на "Газпром" Алексей Милер.

"Нафтогаз" обаче отрече в понеделник тази информация, като написа в Туитър, че не е сключена сделка и че "страните продължават преговорите на ниво експерти, както и в тристранния формат с посредничеството на Европейската комисия". От украинската компания също така посочиха, че работят конструктивно върху постигането на решение, като в същото време очакват "равностойностен" ход от страна на Русия.

Настоящата сделка за пренос на природна газ изтича в края на тази година, като в края на миналия месец стана ясно, че "Нафтогаз" е получила писмо от "Газпром", в което се казва, че руският концерн няма да има правно основание да доставя газ на Украйна от 10 часа сутринта на 1 януари 2020 година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени