Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конгресът на САЩ одобри единодушно законoпроект срещу Huawei

В понеделник Камарата на представителите на Съединените щати прие единодушно законопроект, който забранява на американски компании да кандидатстват за държавни средства за покупка на телекомуникационно оборудване на Huawei и на всяка друга една компания, за която се смята, че е заплаха за националната сигурността на страната.

Забранява се използването на средства от специалния фонд на САЩ за закупуване и на друго оборудване, за което се смята, че е заплаха за националната сигурност, според одобреният вчера Закон за сигурните и надеждни комуникационни мрежи.

Според депутатите от долната камара на Конгреса този ход е "ключов" за защита на безжичните мрежи на Америка от "злонамерена чужда намеса".

В съвместно изявление и на двете водещи партии се казва: "Защитата на нашите мрежи от злонамерена чужда намеса е от решаващо значение за бъдещето на безжичните мрежи на Америка. Компании като Huawei и нейните филиали представляват значителна заплаха за търговските и интересите за сигурността на Америка, тъй като много доставчици на комуникации силно разчитат на тяхното оборудване".

Законопроектът вероятно ще влезе за разглеждане от Сената още тази седмица, където също се очаква да бъде одобрен, тъй като той беше подкрепен както от демократи, така и от републиканци.

Гласуваният законопроект също така предвижда отпускането на 1 млрд. долара за по-малки телекомуникационни доставчици в САЩ, така че те да могат да премахнат всяко "подозрително мрежово оборудване".

Гласуването на законопроекта против интересите на китайския технологичен гигант идват в момент, когато двете водещи икономики в света обявиха, че успешно е приключила "първата фаза" от търговското споразумение между САЩ и Китай.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени