Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фич": Търговското напрежение между САЩ и Китай отслабна, но има риск от нова ескалация

Договорената "първа фаза" от търговската сделка между Съединените щати и Китай намали търговското напрежение, но все още има значителен риск от подновяване на ескалацията, съобщи във вторник рейтинговата агенция "Фич" (Fitch Ratings), цитиран от Ройтерс.

Напрежението между Вашингтон и Пекин, особено в област като технологиите, ще представлява основна пречка за намирането на цялостно решение на търговската война, отбеляза "Фич".

Водещата агенция за кредитен рейтинг също така заяви, че вече очаква икономиката на Китай да нарасне с близо 6% през 2020 година в сравнение с предишна прогноза за по-рязко забавяне на растежа до 5,7%. Новата прогноза на "Фич" е факт след договорената първоначална търговска сделка между САЩ и Китай.

През третото тримесечие на настоящата година китайският икономически растеж се охлади до близо 30-годишно дъно от 6%, тъй като търговската война със САЩ засегна силно промишленото производство, вноса и износа на азиатска държава.

В края на миналата седмица обаче търговското напрежение между Съединените щати и Китай отслабна, след като двете държави обявиха, че е договорена "първа фаза" от търговската сделка. Това доведе до отмяна на планираните за 15-и декември нови двустранни митнически тарифи, като Вашингтон намали и част от нивото на вече съществуващите американски тарифи върху вноса на някои китайски стоки в замяна на поети от страна на Пекин ангажименти за сериозно увеличаване на китайските покупки на американски селскостопански и други стоки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна