Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските акции отстъпват от рекордни върхове след подновени страхове за "твърд" Брекзит

Европейските акции и фондови индекси отстъпват от вчерашни рекордни върхове с оглед на подновяване на инвеститорските притеснения за евентуален "твърд" Брекзит.

Повод за тези притеснения даде информация по британските медии, че премиерът Борис Джонсън иска да си гарантира, че Великобритания ще напусне напълно ЕС - с или без двустранно търговско споразумение - до края на 2020 година. Това е заложено в допълнения към досегашния законопроект за Брекзит (Споразумение за оттегляне от ЕС), който беше внесен тази седмица от правителството за разглеждане и одобрение от новосформирания британски парламент.

Говори се, че премиерът ще използва огромното си мнозинство, за да прокара коренно променен законопроект, който цели да попречи на Камарата на общините да удължи т.нар. "преходен период", който ще влезе в сила след Брекзит на 31-ви януари догодина и който период на този етап трябва да продължи до края на 2020-а година.

Всички това показва, че премиерът Борис Джонсън ще възприеме по-твърда линия в търговските преговори с ЕС през следващата година, което би увеличило опасността от "твърд" Брекзит (излизане на Великобритания от евросъюза в края на следващата година без да бъде постиганото преди това търговско споразумение).

След като достигна рекорден връх по време на търговията в понеделник, когато нарасна с цели 1,4%, днес общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,73%.

Спад с 0,74% бележи и немският индекс DAX 30, а френският CAC-40 се понижава с 0,29%, отстъпвайки от вчерашния исторически връх непосредствено над психологическата бариера от 6000 пункта (връх около 6003 пункта).

Основният британски индекс FTSE100 се понижава с едва 0,15%, като този по-скромен спад се дължи на факта, че притесненията от "твърд" Брекзит предизвикаха рязко поевтиняване на паунда с 1,42% към 1,3130 долара, заличавайки цялото драматично поскъпване от петък до 19-месечен връх около 1,3500 нивото, което беше в резултат на убедителната победа на торите на Джонсън на предсрочните избори през миналата седмица. Тъй като мултинационалните компании, влизащи в индекса FTSE100, генерират голям част от своята печалба зад граница, техните акции на теория се възползват от всяко едно поевтиняване на британската лира и обратното.

Солиден спад с между 4,2% и 5,3% бележат обаче акциите на британските големи кредитни институции Royal Bank of Scotland и Lloyds Banking Group като реакция на проведения последен стрес-тест от английската централна банка, според който големите банки в страната ще се наложи да увеличат техния капиталов буфер от 1% до 2%, за да се намали несигурността, ако има рязко влошаване на икономическите условия.

Под силен натиск от продажби се намират и акциите на европейски доставчици за "Боинг", след като американският самолетостроителен гигант обяви, че временно ще спре производството на проблемния модел 737 MAX през януари 2020 година.

Спад с 2,2% отчитат акциите на Safran - френската компания, която, наред с другите компоненти, произвежда двигатели и електрически проводници за самолета. Понижение с цели 9% бележат пък акциите на Senior Plc, чийто бизнес е силно зависим от "Боинг", тъй като компанията също снабдява американския гигант с важни самолетни части.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени