Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Алтернатива за Германия": САЩ не трябва да се намесват в газопровода "Северен поток 2"

Членът на фракцията "Алтернатива за Германия" (AfD) в Бундестага Щефан Котре заяви в сряда, че САЩ трябва да стоят далеч от доставките на руски газ през Украйна.

Той добави, че основната причина за изграждането на газопровода "Северен поток 2" е "осигуряване на газ за Европа, така че няма връзки между доставката на ресурси и маршрута за транзит на газ". Котре също така посочи, че "Северен поток 2" трябва да започне да функционира в скоро време.

Неговите коментари са факт, след като във вторник Сенатът на Съединените щати одобри проектозакон за бюджета за отбрана през 2020-а година, който включва въвеждането на американски санкции по отношение на проекта за газопровода "Северен поток 2".

Настоящото споразумение за транзит на природен газ от Русия през Украйна за Европа пък изтича в края на настоящата година, като все още няма сключена нова сделка. По-рано тази седмица обаче вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович обяви, че следващият кръг от тристранните газови преговори между Европейския съюз, Русия и Украйна за постигане на споразумение за газова сделка се очаква да се проведе в четвъртък (19-и декември).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени