Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО се готви за мащабен конфликт, смята руският Генщаб

Снимка: Архив

НАТО се подготвя целенасочено за пълномащабен военен конфликт. Това заяви началникът на генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов. Според него с действията си Алиансът създава допълнително напрежение близо до границите на Русия.  С подробностите слушаме кореспондента ни в Москва Ангел Григоров.

На брифинг за акредитираните в Москва чуждестранни военни аташета генерал Герасимов посочи, че в Европа продължава разполагането на елементи от противоракетната отбрана на Съединените щати. Той подчерта, че се засилва военната активност на блока в Прибалтика, Полша и в акваториите на Балтийско и Черно море. 

Герасимов напомни, че в доктрината на НАТО Русия е със статут на противник. Генералът все пак призна, че в момента не съществуват предпоставки за мащабна война. Същевременно той не изключи вероятността новите кризи да излязат от контрол и да прераснат във военен конфликт от голям мащаб. 

„В конкретния случай става дума за мнението на професионалист, основано на анализа на маневрите на НАТО“, заяви на свой ред говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той добави, че „експанзията на военната инфраструктура на Алианса“ към руските граници предизвиква безпокойството на Москва

Ученията на НАТО в балтийските страни, Полша, а също в акваториите на Черно и Балтийско море, сочат, че алиансът се готви към пълномащабен конфликт. Това заяви началникът на руския Генщаб генерал Валерий Герасимов, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че НАТО лансира тезата за „руската военна заплаха“, определяйки всякакви действия на Русия по обезпечаване на сигурността като „заплаха за света“.

Според Герасимов е необходимо да се възобнови взаимодействието между Русия и НАТО с цел решаване на натрупаните проблеми. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна