Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвиняват Apple, Microsoft, Dell, Tesla и Google, че печелят от детски труд в кобалтовите мини

Малки деца работят при тежки условия в кобалтова мина в Демократична република Конго
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заведен е съдебен иск, в който се обвиняват едни от най-големите технологични фирми в света за това, че съзнателно печелят от деца, работещи при брутални условия в африканските мини за добив на кобалт, съобщава агенция MarketWatch.

Неправителствената организация International Rights Advocates е подала тази седмица иск във Вашингтонски съд, настояващ за обезщетения от технологичните гиганти Apple, Dell, Microsoft, Tesla и Alphabet (компанията-майка на Google).

Кобалът е основен елемент в акумулаторните литиеви батерии, които зареждат редица електронни устройства. Възходът на смартфони през последните 20 години създаде голямо търсене на ценния метал, а нарастващата популярност на електрическите автомобили се очаква допълнително да увеличи това търсене.

В заведения съдебен иск се твърди, че изброените по-горе компаниите "подпомагат и подкрепят жестокото и брутално използване на малки деца" в кобалтовите мини в Демократична република Конго. Самото дело е насочено към две минни компании, британската фирма Glencore и китайската компания Zhejiang Huayou Cobalt, за които се посочва, че доставя кобалт на всички обвиняеми технологични гиганти.

Искът е подаден от името на 13 анонимни ищци, всички те семейства на деца, загинали или претърпели сериозни наранявания по време на добиването на кобалт.

Твърди се, че кобалтовият бум "е донесъл нова вълна на брутална експлоатация" в Демократична република Конго, която има кървава колониална история и някога се считаше за лична собственост на краля на Белгия Леополд Втори. Посочва се, че стотици конгоански деца са били принудени от крайна бедност да работят в кобалтовите мини, копаейки в подземни тунели с примитивно оборудване за едва 2 долара на ден.

В изявление на Apple се казва, че компанията е "дълбоко ангажирана с отговорното снабдяване с материали, които влизат в нашите продукти". Посочва се също така, че през 2019 година компанията е "отстранила" шест рафинерии за кобалт от веригата си на доставки, тъй като те не са били в състояние да изпълнят стандартите за безопасност на Apple.

От своя страна компанията Dell заявява, че твърденията в заведения съдебен иск се разследват и допълва, че компанията "никога съзнателно не е извършвала операции, използвайки по някаква форма принудителен труд, измамни практики за набиране на персонал или детски труд".

В изявлението на Google по това обвинение пък се казва: "Детският труд и застрашаването на децата са неприемливи и нашият кодекс за поведение на доставчика забранява строго подобна дейност".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна