Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мудис": Санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2" са риск за "Газпром"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако бъдат наложени американските наказателни мерки във връзка с газопровода "Северен поток 2", те могат да застрашат руският оператор на проекта "Газпром", посочва доклад на "Мудис", цитиран от агенция ТАСС.

"Въздействията на санкциите върху "Газпром" ще зависят от способността на руската компания да завърши строителството, ако настоящите му изпълнители спрат да участват в проекта, отбелязва кредитната агенция.

Според нея санкциите биха могли да окажат влияние и върху финансовите партньори на енергийния гигант в проекта, както и върху натиска на компанията за финансови услуги, въпреки че "Мудис" определя тяхното въздействие като "ограничено", което означава, че кредитният им рейтинг няма да бъдат преразгледан значително поради загуба на бъдещ паричен поток.

В момента обаче "няма никакви индикации, че правителството на САЩ ще наложи санкции на участващите компании", подчерта агенцията. "Ние ще продължим да следим отблизо ситуацията и ще оценяваме потенциалните последици за кредитния рейтинг, ако и когато е достъпна повече информация", заключава "Мудис".

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че заплахата от американските санкции няма да попречи на проекта "Северен поток 2" да се реализира.

Той порица остро действията на Вашингтон, определяйки ги като потенциално нарушаване на международното право, и ги определи като "идеален пример за нелоялна конкуренция и разпространение на изкуственото господство на САЩ на европейските пазари" с цел да се принудят европейските потребители да купуват "по-скъпи и неконкурентни продукти", визирайки цените на природната газ.

Немският канцлер Ангела Меркел също заяви, че се противопоставя на санкциите на САЩ срещу компании, изграждащи газопровода "Северен поток 2", тъй като според нея те имат екстериториален ефект.

Тя обаче допълни, че Германия няма да приложи ответни репресивни мерки на решението на Съединените щати.

"Не виждам друг начин, освен да провеждаме разговори, за да изясним, че ние не одобряваме това", отбеляза г-жа Меркел.

Германската комисия по икономическите отношения в Източна Европа пък призова в сряда в Брюксел да създаде инструменти, които да предпазят проекта "Северен поток 2" от санкциите на САЩ, като заяви, че наказателните мерки ще представляват "фундаментална атака срещу суверенитета и самоуважението на ЕС".

"ЕС трябва незабавно да разработи инструменти, които или да предотвратяват, или да осигуряват обезщетение за това външно вмешателство в европейските дела", се посочва в прессъобщението на бизнес асоциацията, добавяйки, че сега федералното правителство на Германия трябва да настоява за дискусия по въпроса в Брюксел.

Законопроектът, подкрепящ санкциите срещу проекта за транзит на газ "Северен поток 2", бе приет от Сената на САЩ във вторник вечерта и сега чака подписа на американския президент Доналд Тръмп.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна