Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Google, Amazon и Apple работят заедно по нов стандарт на свързаност за "интелигентен дом"

Технологичните гиганти Google, Apple и Amazon, съвместно с компанията Zigbee Alliance, обявиха в сряда, че са започнали работа по нов стандарт за свързване, който ще направи умните (смарт) домашни устройства по-съвместими едни с други. Основната цел на проекта Project Connected Home over IP, който ще се основава на интернет протокола (IP), е да повиши съвместимостта на различни устройства и да опрости процеса на производителите - разработчици.

Подходът с отворен код, който предприема разработката, възнамерява да обедини и свърже технологиите за "интелигентен дом" както на компаниите Amazon, Google и Apple, така и на редица други. В същото време проектът ще улесни производителите при създаването на нови устройства, които ще използват съществуващите услуги за интелигентен дом.

Компаниите, членуващи в борда на четвъртата компания, участваща в проекта, Zigbee Alliance, като IKEA, Samsung SmartThings и други, също са се присъединили към работната група за работа по този проект. Компаниите поканиха в проекта и други разработчици от индустрията за "интелигентна домашна среда".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!