Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай остава във връзка със САЩ относно подписването на "първа фаза" от търговската сделка

Все още липсват по-конретни детайли от договореното споразумение

Китай и Съединените щати остават във връзка с оглед на предстоящото подписване на "първа фаза" от двустранната търговска сделка, която да доведе до по-ниски американски тарифи за китайски стоки и до по-големи по размер покупки от страна на Пекин на американски селскостопански, енергийни и промишлени стоки, заяви в четвъртък китайското министерство на търговията.

Постигнатата сделка за "първата фаза" беше оповестена към края на миналата работна седмица след повече от две години на търговски преговори между САЩ и Китай, въпреки че и до този момент никоя от двете страни така и не публикува малко по-конкретни детайли относно постигнатото споразумение.

Китайският и американският преговарящи търговски екипи са в тясна комуникация, заяви на редовен брифинг пред репортери Гао Фън, говорител на китайското министерство на търговията, като обаче добави, че няма по-конкретна информация за сделката, която може да бъде предоставена в момента, предаде Ройтерс.

"След официалното подписване на сделката съдържанието на споразумението ще бъде публично оповестено", посочи Гао Фън. Според него в скоро време ще бъдат представени и нови регулации за инвестициите от чужбина. Той отказа да коментира как последните ходове по отношение на импийчмънта на президента на САЩ могат да повлияят на търговската сделка.

Ройтерс цитира неназовани американски служители да твърдят, че Китай се е съгласил да увеличи покупките на продукти и услуги  от САЩ с най-малко 200 милиарда долара през следващите две години. Според Вашингтон това ще включва допълнителни покупки на американски селскостопански продукти в размер на 32 млрд. долара за две години. Това би представлява средногодишни покупки за около 40 млрд. долара в в сравнение с базовото ниво от 24 млрд. долара през 2017 година -  преди да започне търговската война между двете водещи световни икономики.

Досега китайски официални служители не са потвърдили публично голяма част от информацията от Вашингтон - особено по отношение на поетият ангажимент за покупките на американски стоки. През миналия петък, когато беше оповестената "първата фаза" от сделката, Китай обяви, че ще внася повече американска пшеница, ориз, царевица, енергийни и фармацевтични продукти, както и финансови услуги.

По-рано днес пък Пекин представи нов списък на освобождаване от тарифи на внос от САЩ, като става въпроса предимно за химически продукти. Отмяната на митата ще влезе в сила на 26-и декември и ще е валидна за една година, като Китай обяви, че втората част от списъка със стоки, подлежащи на освобождаване от високи мита, ще бъде публикувана в подходящ момент.

От своя страна управляващите във Вашингтон заяви, че сделката включва и по-силна китайска правна защита на патенти, търговски марки, авторски права, включително подобрени наказателни и граждански процедури за борба с нарушенията в интернет, както и с пиратските и фалшиви стоки.

Двете държави са постигнали консенсус относно защитата на търговските тайни, опазването на правата върху интелектуалната собственост на фармацевтичните продукти и борба с разпространяването на фалшификати и на пиратски стоки на платформите за електронна търговия, заяви преди дни китайският заместник-министърът на търговията Ван Шоувън.

"Китай ще засили защитата на интелектуалната собственост, но със собствено темпо", отбеляза тогава г-н Ван.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна