Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундестагът призовава правителството да обяви Хизбула за терористи

Бундестаг, долната камара на парламента на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският федерален парламент Бундестаг одобри в четвъртък резолюция "Ефективни действия срещу Хизбула", призовавайки канцлера Ангела Меркел и нейното правителство да забранят всички дейности на политическата партия Хизбула на немска територия.

"Долната камара на парламента призовава правителството да забрани Хизбула и да не толерира каквато и да било дейност на нейни представители в Германия", се казва в предложението на парламента.

Бундестагът също така отбеляза, че само в рамките на 2018 година германският федерален прокурор Петер-Херберт Франк е започнал 36 разследвания на лица, свързани с базираната в Ливан шиитска военизирана ислямска организация и партия.

Още през 2013 година въоръженото крило на Хизбула беше обявено за терористична организация от страна на Европейския съюз, след като то беше замесено във взрива на туристически автобус на българското летище в Бургас, довел до смъртта на израелски туристи и на българския шофьор, който се оказа мюсюлманин.

През февруари тази година Великобритания пък въведе законодателство, което класифицира цялата организация Хизбула като терористична организация, включително и нейната политическа част.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени