Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-добър от очакваното растеж на британската икономика през третото тримесечие

Британската икономика отбеляза по-силен от очакваното растеж през третото тримесечие, избягвайки навлизането в рецесия преди парламентарните избори в Обединеното кралство благодарение на добро представяне на сектора на услугите и ускоряване на износа, показват възходящо ревизирани данни на официалната британска статистика ONS.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания нарасна през периода юли - септември с 0,4% спрямо второто тримесечие, когато се понижи с 0,2% (икономически спад за пръв път от 2021-а година насам), докато предишната оценка на ONS беше за икономически растеж с 0,3 на сто.

На годишна база британският икономически растеж се забави през третото тримесечие до 1,1% от 1,3% през предходните три месеца и предишна оценка за повишение с 1,0%. По този начин икономиката на Обединеното кралство продължава да губи растежния си импулс след проведения през юни 2016-а година референдум в подкрепа на Брекзит, като преди него британският БВП нарастваше годишно с повече от 2 на сто.

Подкрепа за по-доброто от очакваното представянето на британската икономика през третото тримесечие оказа нарастването с 0,5% на доминиращия сектор на услугите (ревизия от повишение с 0,4%) и с цели 1,2% на строителството  (при 0,6% предишна оценка). В същото време производството се повиши символично с 0,1% (при предишна оценка за стагнация), държавните разходи се свиха с 0,6 на сто, докато дълготрайните инвестиции се увеличиха с 0,2% (при предишна оценка за спад с 0,2%).

Нарастването на британския износ със 7,9% при свиване на вноса с 0,3% също допринесе за по-доброто представяне на икономиката през третото тримесечие,  тъй като търговският дефицит на обединеното кралство се сви до 15,86 млрд. паунда спрямо дефицит за 24,152 млрд. паунда през второто тримесечие.  Като процент от БВП дефицитът се понижи до 2,8%, достигайки най-ниско ниво от началото на 2012-а година.

Въпреки по-добрите окончателни данни, британската икономическа експанзия остава сравнително слаба, тъй като несигурността около процеса на Брекзит продължава да вреди на бизнес инвестициите, които стагнираха на нивото от второто тримесечие и нараснаха с едва 0,5% спрямо година по-рано.

Вече е почти напълно сигурно, че Великобритания ще напусне ЕС със споразумение за оттегляне в края на януари 2020 година. Въпреки това дългосрочните отношения на страната с ЕС - най-големият търговски партньор на Обединеното кралство - ще бъдат предмет на доста бързи, но трудни преговори, които трябва да се проведат до края на следващата година с оглед на заявката на премиера Борис Джонсън, че няма да има удължаване на т.нар. "преходен период" след 31-ви декември догодина.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна