Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Украйна подписват ново 5-годишно споразумение за транзита на природен газ

| обновено на 20.12.19 в 21:57

Руският "Газпром" и украинският "Нафтогаз" ще подпишат ново петгодишно споразумение за транзит на руски газ към Европа през Украйна, съобщи в петък информационната агенция РИА Новости, цитирайки руският вицепремиер Дмитрий Козак.

Очаква се Русия и Украйна да подпишат договора преди края на 2019 година, допълни Козак. Текущата сделка изтича след 31 декември тази година.

"Руската и украинската страна са подписали протокола на споразуменията за продължаване на транзита на газ през украинска територия и уреждане на взаимни претенции", заяви и говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов.

Говори се, че част от сделката е "Газпром" да изплати на Киев почти три милиарда долара по решение на арбитража в Стокхолм, докато Киев е дал знак, че в отговор на това може да се откаже от други заведени съдебни дела за 12 милиарда долара, е съобщил участник в преговорите. Все още не е ясно дали руската компания ще плати директно тази сумата или това ще стане под формата на газови доставки за Украйна.

Агенция Ройтерс също цитира "Газпром", според който Москва и Киев са подписали протокол за споразумение за продължаване на транзита на руски газ към Европа през Украйна. Компанията добави, че и двете страни са се договорили да уредят взаимни искове по въпросите на газа.

Утре канцеларията на президента на Украйна ще съобщи подробности за газовите преговори с Русия, съобщи ТАСС. Подробностите ще бъдат дадени на пресконференция, на която ще присъстват министърът на енергетиката и опазването на околната среда на Украйна Олексий Оржел и изпълнителният директор на компанията „Нафтогаз Украйна“ Юрий Витренко.

Късно снощи и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, отговарящ за енергийните въпроси заяви, че след цял ден преговори Русия, Европейския съюз и Украйна са подготвили проект на споразумение за природния газ, който в близко време ще бъде съгласуван.

Сегашният договор изтича в края на годината и страните през последните дни провеждат серия от срещи за да уточнят параметрите на новото споразумение. По време на последните консултации  руската страна се обяви за пакетно решение, като заедно с транзита бъдат уредени и съдебните спорове и доставките на газ за самата Украйна.

Киев спря директно да купува руски газ преди четири години и оттогава получава  "синьото" гориво от Европа чрез реверсивни доставки.

"Газпром" доставя над 36% от пазара на газ на Европейския съюз, а Брюксел се притеснява, че руските доставки през Украйна могат да бъдат спрени, ако няма ново споразумение до края на годината.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна