Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кредитната карта – сигурност и независимост

Дигитализацията и развитието на технологиите все по-ясно налагат картовите транзакции като предпочитан метод на разплащане. Сигурността, бързината и удобството са сред основните фактори, които карат потребителите да изберат пластиката пред парите в брой.

Днес можем да използваме своята дебитна или кредитна карта в редица ситуации - да пазаруваме в различни физически и онлайн магазини, да купуваме билети за различни събития онлайн, и дори да плащаме месечните сметки. Благодарение на тези методи на плащане, следващата ни почивка е само на няколко клика разстояние, а мечтаните коледни подаръци – реалност.

Картовите разплащания стават все по-предпочитани и на българския пазар, сочат данните от изследване*, проведено на сайта на A1. Повече от една трета от участниците в проучването - 36% използват своите карти ежедневно, а 43% плащат с карта няколко пъти в седмицата.Резултатите от изследването потвърждават тенденцията, че плащанията с карти набират все по-голяма популярност и у нас.

Информацията, събрана от анкетата на А1 показват, че българските картодържатели не само активно ползват картите си на POS терминали и онлайн, но и повечето от тях (74% от анкетираните) са добре запознати с условията по използването на кредитни карти.

Финансовата независимост, гъвкавостта и лукса да разполагаш с парични средства по всяко време и в почти всяка част на света, са сред особено привлекателните характеристики на кредитните карти. Лесната употреба също е предимство, тъй като не се налага да се носят големи суми в брой и винаги разполагаш с информация за какво са похарчени парите ти.

Според проучването на A1 относно нагласите на българските потребители към кредитните карти, гратисният период, в който не се начислява лихва и достъпът до атрактивни отстъпки също оказват влияние при избора на карта. Интелигентното използване на кредитната карта влияе положително и на кредитния рейтинг. При навременно погасяване на вноските, потребителят може да повиши кредитния си рейтинг и съответно в бъдеще да кандидатства за кредит при по-добри условия.

Потребителите вече могат да се сдобият с кредитна карта и от небанкова институция след като на българския пазар беше представена А1 Кредитна карта. Тя е без такса за издаване и не се изисква допълнително заплащане за преиздаване и поддръжка. Продуктът предоставя и възможността за теглене от банкомат в цял свят без начисляване на такси.

Сред предимствата на А1 Кредитна карта е и безплатното уведомление с SMS за извършените плащания, както и 3D защитата при онлайн плащания. Всички движения по  картата могат да бъдат проследени и в онлайн акаунт. А1 Кредитна карта е с кредитен лимит от 3000 лв., с фиксиран месечен лихвен процент (ФМЛП) от 1,48% и годишен процент на разходите (ГПР) от 18,95%. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна