Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земетресение в Иран недалеч от атомната електроцентрала Бушер

Земетресение с магнитуд от 4,9 по скалата на Рихтер беше усетено в Иран близо до атомната електроцентрала в Бушер, но иранските спешни служби заявиха, че няма непосредствени щети, предаде Ройтерс.

По-рано в петък Геоложката служба на САЩ съобщи, че трусът е бил магнитуд 5,1 по Рихтер.

"В района са изпратени екипи за проучване и за щастие няма съобщения за щети, с изключение на някои свлачища в планински район", заяви пред държавната телевизия Джахангир Декани, ръководител на местния отдел за извънредни ситуации.

По принцип земетресение с магнитуд 4,9 може да причини умерени щети.

Самият трус е бил съсредоточен на 53 км източно от Бушер - атомната електроцентрала, която е разположена на южното иранско крайбрежие в Персийския залив, като земетресението е било сравнително плитко - само на 10 км дълбочина, което на теория би трябвало да усили неговия негативен ефект.

Разсечена от няколко основни разлома, Иран е една от най-податливите на земетресения страни в света. През 2003 година земетресение с магнитуд 6,6 по Рихтер в провинция Керман причини смъртта на 31 000 души и изравни със земята древния град Бам.

През 2017 година земетресение с магнитуд 7,0 по Рихтер пък удари западен Иран, убивайки над 600 души и ранявайки повече от 9 000.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна