Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските борси и Уолстрийт с нови рекордни върхове след коледните празници

Европейските и американски фондови борси отчетоха поредни повишения в петък към нови рекордни върхове, тъй като инвеститорите продължават да бъдат оптимистично настроени относно скорошно финализиране на "първа фаза" от търговската сделка между САЩ и Китай и по отношение на сигналите за известно подобряване на световна икономика.

По-рано през деня китайското статистическо бюро отчете нарастване на индустриалните печалби в Китай през ноември с 5,4% на годишна база (най-силен растеж от 8 месеца насам), но след техен спад с 9,9% през октомври и понижение с 2,1% от началото на годината. В четвъртък пък стана ясно, че Китай е закупил през ноември 2,6 млн. тона соя от САЩ, а Китайското министерство на търговията потвърди за пореден път, че Пекин и Вашингтон са в близък контакт по отношение на "първата фаза" на търговската сделка. Говорител на министерството заяви, че в момента двете страни преминават през "необходимите процедури" по отношение на споразумението и официалната церемония за неговото подписване.

Това допринесе за пореден позитивен старта на търговията на Уолстрийт, като и трите основни фондови индекси удариха нови рекордни върхове, преди обаче да последва частично прибиране на печалби. Индексът DJIA нарасна за кратко с 0,2% (повишение с около 60 пункта) към нов исторически връх от 28 698,41 пункта, широкият индекс S&P500 - също с 0,2% към рекорден връх от 3 247,93 пункта, а технологичният индекс Nasdaq Composite  - с 0,3% към исторически връх от 9052 пункта.

Последва обаче париране на първоначалните печалби, като около 30 минути след началото на американската търговия DJIA вече нараства с по-скромните 26 пункта (с 0,09%), докато S&P500 опитва да се оцвети в червено, а Nasdaq се понижава с 0,2% към и малко под важното психологическо ниво от 9000 пункта, което беше превзето за пръв път в четвъртък.

От началото на годината индексът на сините чипове DJIA вече нараства с близо 23%, широкият S&P500 - с малко под 30%, а технологичният Nasdaq  - с цели 36%.

Европейските борси също стартираха следколедната търговия с добри повишения като общият индекс Stoxx Europe 600 нарасна първоначално с 0,4% до рекорден връх от 420,72 пункта, преди и той да върне леко назад, повишавайки се към края на петъчната търговия с 0,17%. Подобно на Уолстрийт, индексът Stoxx Europe 600 също бележи солиден ръст от близо 25% в рамките а на отминаващата годината, което е най-доброто негово представяне от десетилетие насам.

Немският индекс DAX 30 се повишава с 0,28%, а френският CAC 40 - с 0,18%, след като по-рано през петъчната търговия те се повишиха с около 0,5%


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна