Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фил Хоган: ЕС ще се стреми към подновяване на търговските преговори със САЩ

Новият еврокомисар по търговията, ирландецът Фил Хоган, заяви в понеделник, че ще се стреми да възстанови търговските отношения между ЕС и САЩ по редица спорни въпроси, когато той се срещне за пръв път със своя американски колега през следващия месец, съобщи Ройтерс.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп наложи към средата на 2018-а година високи тарифи за вноса на европейска стомана и алуминий. Управляващите във Вашингтон също така въведоха наскоро и наказателни мита върху редица продукти от ЕС на стойност 7,5 млрд. долара след като спечелиха спор в Световната търговска организация относно неправомерни субсидии за европейския производител на самолети "Еърбъс" (Airbus) и заплашиха Франция заради въведения от Париж данък върху цифровите услуги.

Фил Хоган, който този месец беше повишен от досегашната си роля на еврокомисар по земеделието, е разговарял с американския търговски представител Робърт Лайтхайзър малко преди Коледа, посочи самият той пред вестник Irish Times.

"Съгласихме се да се срещнем във Вашингтон в средата на януари, за да обсъдим дългия списък от проблеми, предизвикващи напрежение във взаимоотношенията между ЕС и САЩ. Няма смисъл да навлизаме в подробности за разрешаване на търговските проблеми, ако преди това не постигнем съгласие относно една обща търговска програма, отбеляза той.

"Ще търся възстановяване на търговските отношения между ЕС и САЩ по въпроси като тарифите за стомана и алуминий и заплахата за американски тарифи в отговор на въвеждания в Европа цифров данък", допълни търговският еврокомисар.

Поне на теория двете страни се опитват да постигнат споразумение за премахване на общите вносни мита, но не и по отношение на селскостопанските продукти, които според Вашингтон трябва да бъдат включени в преговорите, докато Брюксел подчертава изрично, че това не е тема за дискутиране.

САЩ и ЕС също така са в противоречие относно парализирането от страна на Вашингтон на арбитражния орган на Световната търговска организация, който е жизненоважна част от световната търговска система.

Преди време Европейската комисия пък обяви, че ЕС ще действа като един спрямо планираните американски тарифи върху вноса на френски стоки и че заплахата за повишаване на митата за целия Европейски съюз във връзка със спора около "Еърбъс" биха направила по-трудно постижимо уреждането на двустранните търговски отношения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени