Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песков: САЩ не информираха Русия за нанесените военни въздушни удари в Ирак и Сирия

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви в понеделник, че САЩ не са информирали Русия за въздушните удари, които Вашингтон извърши спрямо обекти в Ирак и Сирия през изминалия уикенд.

Песков отбеляза, че Русия гледа позитивно на всички действия, които са предназначени за премахване на "терористите", но "всякакви действия, водещи до дестабилизация на ситуацията, могат да бъдат оценени само отрицателно".

Неговото изявление е факт, след като в неделя руският президент Владимир Путин благодари на американския си колега Доналд Тръмп за съдействието за предотвратяване на тероризма посредством споделяне между двете страни на разузнавателни данни.

Руски медии съобщиха, че президентът на страната Владимир Путин е разговаря по телефона през уикенда с американския си колега Доналд Тръмп и му е благодарил за сътрудничеството в предотвратяването на тероризма. Самият телефонен разговор е била организиран по инициатива на Русия. В изявлението на Кремъл се посочва, че разузнавателните данни, които Вашингтон е споделил с Москва, са помогнали за предотвратяване на терористични атаки в Русия.

Междувременно говорителят на външното министерство на Иран Абас Мусави заяви в понеделник, че атаките на САЩ срещу сили на групировката "Катаиб Хизбула" са пример за "подкрепа на тероризма".

Освен това той добави, че Вашингтон ще трябва да се справи с "последиците" от своите действия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени