Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ким Чен-ун заплаши, че Северна Корея ще предприеме "шокиращи действия"

Пхенян обяви край на мораториума върху изпитанията на ядрено оръжие

Ким Чен-ун, лидер на Северна Корея
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея обяви край на мораториума върху изпитанията на ядрено оръжие и междуконтинентални балистични ракети. Пхенян прекрати изпитанията през април миналата година в замяна на прекратяването на ученията на американски военни близо до границите му. Очакванията за смекчаване на икономическите санкции обаче не се оправдаха.

Северна Корея ще продължи с оръжейната си програма, освен ако САЩ не се откажат от своята "враждебна" политика срещу страната, заяви лидерът на азиатската държава Ким Чен-ун в навечерието на Новата година.

След тридневна партийна среща в Пхенян, по време на която той призова за подготовката на мерки за гарантиране на суверенитета и сигурността на Северна Корея, Ким Чен-ун също така се ангажира да предприеме "шокиращи действия", ако Вашингтон не изпълни исканията му.

Освен това той обеща, че "в близко бъдеще" светът ще види "новото стратегическо оръжие" на страната му.

Според анализатори, цитирани от Франс прес, най-мощната атомна бомба, изпробвана от Пхенян, е 16 пъти по-мощна от американската, хвърлена над Хирошима през 1945 година. Преди да обяви мораториума, Северна Корея проведе успешно изпитание на ракета, която може да достигне американския материк.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отговори, като заяви, че има "много добри отношения" с Ким и вярва, че той ще потвърди ангажимента си за денуклеаризация (ядрено разоръжаване) на Северна Корея. "Мисля, че е човек на думата", отбеляза Тръмп.

В сряда специалният представител на Южна Корея по въпросите на мира и сигурността на Корейския полуостров Лий Ду-хун разговаря по телефона със заместник държавния секретар на САЩ Стивън Бийгън, обсъждайки с него последното послание на севернокорейския лидер. Беше обявено, че двамата дипломати са обсъдили и начините за сътрудничество по отношение на денуклеаризацията на Корейския полуостров.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени