Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Икономическият растеж е устойчив въпреки големия натиск, посочи Китайската централна банка

Банката обяви ново намаляване на размера на задължителните банкови резерви

Народна банка на Китай

Китайската централна банка заяви в сряда, че икономическият растеж в страната остава устойчив въпреки сравнително големия натиск и увеличаващата се външна несигурност, предаде Ройтерс.

Народната банка на Китай (PBOC) ще работи за предотвратяване и неутрализиране на финансовите рискове на фона на "дълбоки промени" във вътрешната и международната икономика, се казва в изявление на централната банкова след заседание на комисията по парична политика за четвъртото тримесечие на отминалата година.

Централната банка на Китай заяви, че ще поддържа балансиран и стабилен курс на юана и ще използва множество парични инструменти и гъвкава политика за поддържане на ликвидността.

Тя също така посочи, че ще поддържа растежа на паричното предлагане и на социалното финансиране в съответствие с нарастването на номиналния брутен вътрешен продукт (БВП) на азиатската държава. Коментарите са факт, след като икономическият растеж на Китай се забави през последната година до близо 30-годишен минимуми.

Въпреки че наскоро икономическата активност показа индикации за известно съживяване, анализаторите масово очакват, че Пекин ще въведе допълнителни стимулиращи мерки през 2020 година, за да предотврати по-рязко забавяне на растежа.

Тази прогноза беше потвърдена от днешно решение на Централната банка на Китай за намаляване на размера на паричните средства, които всички банки трябва да държат като резерви, освобождавайки по този начин допълнителна ликвидност за около 800 млрд. юана (за близо 115 млрд. долара), за да засили забавящата се икономика.

Народната банка на Китай заяви на своя уебсайт, че ще намали коефициента на резервите на банките с 50 базисни точки в сила от 6-и януари.

Официалното ниво на задължителните резерви на големите банки ще бъде понижено от 6-и януари до 12,5% от 13,0%, докато за по-малките кредитори - до 10,5% от 11,0%.

PBOC вече намали процента на задължителните банкови резерви осем пъти от началото на 2018 година, за да стимулира отпускането на повече банкови заеми.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.