Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекъсване на Новогодишен мирен марш в Хонконг поради насилие

Протестен марш в Хонконг през първия ден от новата 2020 година
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестите в Хонконг продължиха и в началото на 2020 година, когато десетки хиляди хората се събраха на мирно шествие през първия ден на Нова година, който беше организиран от Гражданският фронт за правата на човека.

Походът започна в парка Виктория в залива Каусуей с предвидената точка да завърши на Чатър Роуд (трилентов път в централен Хонконг, кръстен на сър Пол Чатър). Някои участници в протеста развяваха знамена с послания, призоваващи за независимост на мегаполиса.

Днешната демонстрация е била най-масовата досега - с повече от 1 милион участници, твърдят организаторите на шествието. Те определиха като "смехотворни" твърденията на хонконгската полиция, че демонстрантите са били едва 60 хиляди.

Протестиращите в Хонконг настояват за същински демократични общи избори, амнистия за задържаните демонстранти и независимо разследване на сигналите за използването на прекомерна сила от полицията, отбелязва Франс прес.

По време на протеста обаче имаше вандалски прояви в клона на британската банка HSBC във Ванчай, като и някои от участниците хвърлиха бензинови бомби от типа коктейл "Молотов". Полицията реагира, като стреля със сълзотворен газ и арестува няколкостотин участници.

Походът най-накрая беше прекъснат поради насилието, като това стана факт след преговори между полицията и Гражданският фронт за правата на човека. След края на протеста полицията съобщи, че е задържала над 400 души.

От началото на протестите през юни миналата година в Хонконг са арестувани около 6500 души, като близо една трета от тях са на възраст под 20 години.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!