Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата фаза на търговската сделка между САЩ и Китай ще бъде подписана на 15 януари

"Първата фаза" на дългоочакваната търговска сделка между САЩ и Китай ще бъде подписана на 15 януари. Това обяви американският президент Доналд Тръмп в навечерието на Нова година.

"На 15 януари ще подпиша нашата много голяма и всеобхватна първа фаза от търговската сделка с Китай", написа той в Туитър. На церемония, която ще се проведе в Белия дом, ще присъстват китайски представители на високо държавно ниво.

Преди това Тръмп възнамеряваше да подпише сделката с китайския си колега Си Цзинпин, но последното му съобщение предполага, че вицепремиерът и главен търговски преговарящ от страна на Китай Лю Хъ ще участва в церемонията по парафирането на търговската сделка след две седмици във Вашингтон.

Доналд Тръмп също така написа в Туитър, че на по-късна дата ще замине за Пекин, за да започне преговори за "Втората фаза" на търговското споразумение.

Очаква се първата фаза да проправи пътя за примирие в продължаващата повече от 17 месеца търговска и тарифна война и да подобри отношенията между двете икономически суперсили.

Самото споразумение включва прекратяване на планираните допълни тарифи за вноса на китайски стоки, както и намаляване на съществуващите тарифи в замяна на китайски структурни реформи и на закупуване от страна на Пекин на повече предимно селскостопански стоки от САЩ.

Вашингтон трябваше да наложи нови мита от 15% на 15-и декември 2019-а година върху приблизителен китайски внос за 160 млрд. долара, но постигнатото предварително споразумение доведе до отлагане на тези тарифи. В допълнение към спирането на новите тарифи САЩ се съгласи да намали и митата за вноса на китайски стоки за 120 млрд. долара от 15% на 7,5%, които мита влязоха в сила на 1-ви септември миналата година.

От Търговското представителство на САЩ обаче заявиха, че ще останат в сила съществуващите мита в размер на 25% за вноса на стоки от Китай на стойност около 250 милиарда долара.

В замяна на по-ниските американски тарифи Китай пък се съгласи да извърши структурни реформи и други промени в своя икономически и търговски режим в областта на интелектуалната собственост, трансфера на технологии, селското стопанство, финансовите услуги и валутата и валутата.

Китай също така се ангажира да направи значителни допълнителни покупки на стоки и услуги в САЩ през следващите години, заявиха преди време от американското Търговско представителство.

Според различни източници китайските по-големи по обем покупки на американски стоки бяха едни от ключовите пречки в преговорите, преди да бъде постигнат решителният пробив и очакваното подписване на споразумението на 15-и януари.

Самото споразумение от "първата фаза" включва защита на интелектуалната собственост, китайски покупки на храни и селскостопански стоки от САЩ, както и въпроси, свързани с финансовите услуги и валутната политика.

Съобщава се, че споразумението включва и разпоредба за решаване на бъдещи спорове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени