Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилна експанзия на китайската промишлена активност през декември

През декември 2019 година промишлената активност в частния сектор на Китай се разшири относително стабилно, отстъпвайки слабо от тригодишния връх, достигнат месец по-рано, показват резултатите от проучване на компаниите Caixin Insight Group и Markit, които изглежда в синхрон с резултатите от аналогично проучване на Националното статистическо бюро на Китай, оповестени по-рано тази седмица.

Промишленият PMI индекс на Caixin Insight Group и Markit се понижи през декември до 51,5 пункта от 51,8 пункта през ноември (най-високо ниво от края на 2016-а година), докато очакванията бяха за индекса на ниво от 51,6 пункта. Това предполага разширяване на промишлената активност за пети пореден месец (индекс над важното ниво от 50 пункта), което е в подкрепа на отслабващата китайска икономика.

"Китайската промишлена икономика продължи да се стабилизира през декември, въпреки че разрастването на търсенето не беше толкова силно, колкото през предишните два месеца", коментира днешното проучване директорът по макроикономически анализи в CEBM Group Чжъншън Чжун. "Тъй като "първа фаза" от търговската сделка между Китай и САЩ изпрати положителни сигнали, има възможност за възстановяване на бизнес нагласите, което би трябвало да бъде в състояние да помогне за стабилизирането на икономиката", допълни той.

Според оповестеното на 31-ви декември аналогично проучване на Националното статистическо бюро на Китай, промишленият PMI индекс през декември се понижи слабо до 50,1 пункта от 50,2 пункта месец по-рано, но въпреки това задържа на позитивна територия над нивото от 50 пункта за втори пореден месец, след като през ноември нарасна над това важно ниво за пръв път миналия април.

Непромишленият официален PMI индекс на китайската статистика (включва сферата на услугите) пък се понижи през декември до 53,5 пункта от 54,4 пункта месец по-рано, докато общият PMI индекс на бизнес активност (включващ промишлената и сферата на услугите) се понижи в края на миналата година до 53,4 пункта от 53,7 пункта през ноември.

Въпреки сравнително добрите проучвания, редица анализатори и икономисти все още не са сигурни, дали неотдавнашното съживяване на промишления и индустриален сектор ще се окаже стабилно. Според агенция Caixin общите нови промишлени поръчки и в частност експортните поръчки са нараснали през декември доста скромно.

Китайската централна банка обаче обяви нови стимулиращи мерки в началото на 2020-а година, намалявайки минималните задължителни резерви на търговските банки, което ще освободи около 800 млрд. юана (близо 115 млрд. долара) за допълнително финансиране на забавящата се икономика.

Пекин планира да заложи по-ниска цел за икономическия растеж за 2020-а година от около 6%, разчитайки на увеличените разходи за държавна инфраструктура, за да предотврати по-рязко забавяне, заявиха източници на агенция Ройтерс.

Някои анализатори смятат, че растежът на Китай може да се забави дори до 5,7% през настоящата година въпреки допълнителните стимулиращи икономиката мерки.  Растежът на БВП на Китай през третото тримесечие на миналата година от 6% беше най-слаб от близо 30 години насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна