Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на промишлената активност във Великобритания до 7,5-годишно дъно

Британската промишлената активност се сви през декември с най-бързи темпове от 2012-а година насам, тъй като слабата глобална икономика навреди на търсенето, а предприятията допълнително намалиха наличните стокови запаси, които бяха натрупани месеци по-рано в случай на Брекзит без сделка (на 31-ви октомври), показват резултати от последно PMI проучване за Великобритания на агенциите IHS Markit и CIPS.

Промишленият PMI индекс се влоши през декември до 47,5 пункта от 48,9 пункта през ноември и при предварителен индекс от 47,4 пункта, достигайки най-ниско ниво от юли 2012-а година насам и задържайки за осми пореден месец под важната бариера от 50 пункта, което е сигнал за трайно свиване на активността в този сектор и най-продължителното му влошаване от средата на 2009-а година насам, когато беше в сила световната финансова и икономическа криза.

Индексът, измерващ само производството, падна до 45,6 пункта от 49,1 пункта през ноември, също достигайки най-слабо ниво от юли 2012-а година, като и аналогичните PMI индекси за общите нови поръчки и за експортните поръчки отбелязаха много резки понижения. Спад за девети пореден месец отбеляза и PMI индексът на заетостта в промишлената сфера на Обединеното кралство.

"В заключителните етапи на годината промишленият сектор приключи с мрачен тон", заяви Дънкън Брок, директор на агенция CIPS.

"Въпреки че резултатът от проведените в средата на декември общи избори ще внесе известна яснота за британския бизнес, той все още чувства, че предстои дълъг път, преди промишленото производство да възстанови загубите си от изминалата година и все още ще има някои пречки за преодоляване през 2020 година", допълни Брок.

"С оглед на слабото търсене и оставащите слаби бизнес нагласи, закупуването на суровини беше рязко намалено, а работните места в промишлеността бяха съкратени за девети пореден месец", коментира данните Роб Добсън, икономист от другата агенция, участваща в проучването - IHS Markit.

Официални данни от миналия месец показаха, че британският икономически растеж се е забави през третото тримесечие до годишен темп от скромните 1,1% (най-слаба експанзия от 2010-а година насам), като в същото време промишленото производство е спаднало с 1,3% спрямо година по-рано.

Несигурността по отношение на Брекзит доведе до намаляване на бизнес инвестициите във Великобритания през 2019 година, а заплахата от Брекзит без сделка направи производството нестабилно, тъй като промишлените компании се наложи многократно да натрупват, а след това да намаляват складовите си запаси преди и след предишните крайни дати за излизането на страната от ЕС (31-ви март и след това 31-ви октомври).

Сега Обединеното кралство очаква да напусне Европейския съюз на 31-ви януари с преходно споразумение, което избягва въвеждането на нови двустранни митнически тарифи до края на 2020 година, което дава на премиера Джонсън доста кратък времеви прозорец за договаряне на дългосрочна търговска сделка с ЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна