Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилна промишлена активност в САЩ през декември

Промишлената активност в САЩ отслабна леко през декември спрямо предходния месец, но остава стабилно в нивата на експанзия, показват окончателните резултати от проучване на агенция IHS Markit, които претърпяха слаб низходяща ревизия.

Промишленият PMI индекс за САЩ се понижи през последния месец на миналата година до 52,4 пункта от 52,6 пункта през ноември (най-високо ниво от април насам) и малко под предварителен индекс на ниво от 52,5 пункта.

Въпреки слабото понижение, индексът сигнализира за по-нататъшно, макар и умерено възстановяване на оперативните условия на американския производствен сектор.

Индексът на новите промишлени поръчки се понижи през декември до 53,1 пункта от 53,6 пункта месец по-рано, докато ценовият индекс на входа на предприятията в САЩ достигна 9-месечен връх, а на техния изход - до най-високо ниво от февруари 2019-а година.

"Американският производствен сектор продължи да се възстановява от временната слабост, наблюдаван през лятото, като през последното тримесечие на 2019-а се представи най-добре спрямо началото на отминалата година", коментира проучването Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в агенция IHS Markit.

"Бизнес нагласите по отношение на перспективите в промишлената сфера остават обаче доста сдържани в сравнение с преди година, отразявайки продължаващите притеснения относно геополитиката и търговските войни и по-специално въздействието на високите митнически тарифи по отношение на цените на входа и на изхода на предприятията, както и опасенията, че политическата и икономическа несигурност около предстоящите през 2020 година президентски избори могат да доведат до намаляване на търсенето", допълни той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна