Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Рязко подобряване на инвеститорските икономически нагласи в еврозоната за началото на годината

Нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие в еврозоната и в глобален план се подобри изненадващо силно през януари за трети пореден месец до най-високо ниво от ноември 2018-а година, показват резултати от последно проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix.

Индексът на инвеститорските нагласи на компанията Sentix, определен от проучване сред 932 инвеститори и проведено между 2-ри и 4-ти януари, нарасна силно до 7,6 пункта от 0,7 пункта през последния месец на миналата година и доста над осреднената пазарна прогноза за индекс на ниво от 2,6 пункта. Това представлява подобрение на индекса за трети пореден месец и негово най-високо ниво от ноември 2018-а година.

Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, се подобри от 5,5 пункта през януари от -1,0 пункта през декември, достигайки най-високо ниво от юни 2019-а година, докато индексът на бъдещите инвеститорски нагласи нарасна от 2,5 до 9,8 пункта, отбелязвайки най-високо ниво от февруари 2018-а година.

Резултатите от Sentix проучването за еврозоната предполагат, че на този етап няма опасения за рецесия в региона на единната валута.

Ескалиращият конфликт между САЩ и Иран, който доминира в новините от началото на новата година, е или игнориран от инвеститорите, или не се счита за решаващ за икономическото развитие, показва последното проучване на Sentix. Подобрение отчитат съответните индекси за всички региони по света и особено тези за Азия, изключвайки Япония, отчасти поради известното облекчаване на търговския спор между САЩ и Китай.

Агенция Sentix все пак отбелязва, че последните събития в региона на Персийския залив отново водят до рискове за световната икономика. Инвеститорите обаче пренебрегват тези рискове или не ги смятат за решаващи - поне на този етапа. С оглед на това средата на фондовите борси остава конструктивна, тъй като икономическият подем традиционно предлага положителна среда за пазарите на акции. От друга страна картината на облигационните пазари се влошава, въпреки че от гледна точка на инвеститорите, изследвани от Sentix, експанзивната политика на централните банки все още потиска едни по-силни тенденции към повишаване на лихвените проценти.

Общият Sentix индекс на Германия също нарасна силно през януари до 6,9 пункта от -1,4 пункта през декември, достигайки най-високо ниво от май 2019-а година. Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация в Германия, се повиши от -3,3 пункта до 6,0 пункта (най-високо ниво от юли 2019-а), докато индексът на бъдещите инвеститорски нагласи скочи от 0,5 до +7,8 пункта, достигайки най-високо ниво от януари 2018-а година.

Аналогичното проучване за САЩ също показва подем на инвеститорските нагласи относно американската икономика в резултат на договорената "първа фаза" от търговското споразумение между Вашингтон и Пекин. Съответният общ Sentix индекс на САЩ нарасна през януари до ай-високо ниво от май 2019-а година от 15,9 пункта спрямо 11,6 пункта през декември. Индексът на текущата оценка се повиши от 27,0 до 31,0 пункта (най-високо ниво от юни 2019-а), докато Sentix индексът на икономическите очаквания в бъдеще нарасна от -2,8 пункта през декември до 1,8 пункта през януари, достигайки най-високо ниво от февруари 2018-а година.

Частичното търговско споразумение между двете най-големи световни икономики се отразява позитивно и върху инвеститорските нагласи по отношение на азиатския регион, изключвайки Япония. С общ Sentix индекс от 18,4 пункта, азиатският регион оглавява ясно списъка на световните региони.

Глобалният Sentix индекс на икономическите нагласи на инвеститорите нарасна от 6,4 пункта през декември до 12,1 пункта през януари (най-високо ниво от май 2019-а), като индексът на текущата икономическа оценка скочи от 9,0 до 14,5 пункта (най-високо ниво от юни 2019-а), а индексът на бъдещите очаквания нарасна от 3,8 до 9,8 пункта, достигайки най-високо ниво от февруари 2018-а година.

Аналогично на всички тези проучвания, инвеститорските нагласи и в рамките на страните от Източна Европа също бележат подобрение, като общият Sentix индекс се повиши от 0,7 през декември до 5,4 пункта през януари (най-високо ниво от май 2019-а), индексът на текущата икономическа ситуация - от 0,3 до 3,8 пункта (най-високо ниво от юни 2019-а), а индексът на бъдещите икономически нагласи нарасна от 1,3 до 7,0 пункта, достигайки по този начин най-високо ниво от месец март 2018-а година.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020