Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на отбраната на САЩ нареди подготовката на военни сили за Близкия Изток

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на отбраната на САЩ разпореди в понеделник подготовката на военноморските и сухопътните войски, които да подкрепят потенциалните военни операции в Близкия изток.

Пентагонът активира Батаанските специални военни части на фона на възможността за иранско отмъщение след убийството на военния лидер Касем Солеймани.

Това действие на Министерството на отбраната следва предупреждението на американския президент Доналд Тръмп от неделя, когато той настоя, че САЩ ще отговорят на всеки потенциален удар на Иран "бързо и напълно, може би по непропорционален начин".

От друга страна, иракският парламент гласува вчера в подкрепа на резолюция, която, ако влезе в сила, ще наложи изтеглянето на около 5000 американски военни, разположени в страната.

Съединените щати се готвят да се изнесат от Ирак след като Багдад прие тази резолюция, се казва в писмо на Пентагона, изпратено до иракските лидери, съобщават медиите в понеделник.

"С оглед на уважението към суверенитета на Република Ирак и според исканията на иракския парламент и министър-председателя, CJTF-OIR (Съвместните комбинирани сили) ще препозиционират силите си през следващите дни и седмици, за да се подготвят за придвижване", се казва в писмото, подписано от бригадният генерал Уилям Сийли.

По-рано в понеделник премиерът на Ирак Адел Абдул-Махди пък заяви, че двете страни (САЩ и Ирак) трябва да си сътрудничат, за да организират изтеглянето на американските военни сили, намиращи се в страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени