Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасява ли се Рияд от иранското отмъщение за смъртта на Солеймани

Саудитска Арабия е на визита във Вашингтон след убийството на Касем Солеймани.
Снимка: ЕПА/БГНЕС (архив)

САЩ поставиха съюзника си Саудитска Арабия в неудобно положение с убийството на висш ирански генерал, оставяйки Рияд да чака ответен удар от Техеран, точно докато кралството се опитваше да успокои напрежението след бурната 2019 година, предаде АФП.

Американски официални лица предупредиха, че монархията е изправена пред „повишен риск“ от атаки с дронове и ракети след смъртта на ген. Касем Солеймани, убит от САЩ в Багдад миналата седмица.

Убийството предизвика опасения от регионален сблъсък със заплахите на Техеран за отмъщение.

Рияд се опита да се дистанцира от американския удар с дрон срещу Солеймани, като представител на саудитските власти заяви пред АФП, че Вашингтон не се е консултирал с кралството за атаката.

Саудитски вестници, близки до режима, се опитаха да прехвърлят вината на съперника Доха, като съобщиха, че дронът, убил Солеймани, е излетял от американска база в Катар.

Саудитска делегация, водена от принц Халид бин Салман, заместник министър на отбраната, пристигна във Вашингтон в понеделник за преговори, а крал Салман призова Ирак да вземе спешни мерки да успокои напрежението.

„Ясно, че саудитците не приветстват тази криза, въпреки че тихичко са приветствали убийството на Солеймани“, каза Хусейн Ибиш, от Вашингтонския институт за страните от Персийския залив. 

„В случай на война Саудитска Арабия се опасява, че ще попадне под кръстосан огън“, допълва той.

През последните месеци Саудитска Арабия и нейният враг Иран са предприели стъпки към преговори с посредничеството на Ирак в опит да успокоят напрежението, което изправи Близкия изток на ръба на война.

Иракският премиер Адел Абдел Махди заяви в неделя, че е очаквал среща със Солеймани в деня на убийството му. Генералът е трябвало да даде отговор от Техеран на предишно саудитско послание. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени