Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път: Жена може да оглави лейбъристите в Англия

Ребека Лонг-Бейли
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ребека Лонг-Бейли, днес официално се включи в надпреварата за наследник на Джереми Корбин като лидер на Лейбъристката партия в Обединеното кралство след Брекзит, предаде "Франс прес".

Смятана за естествен наследник на сегашния лидер, който претърпя тежко поражение на предсрочните парламентарни избори през декември, 40-годишната Лонг Бейли посочи в статия, публикувана на сайта на лявото списание "Трибюн", че лейбъристите се нуждаят от "горд социалист", който да застане начело на партията.

След разгрома на изборите, най-тежкия от 1935 г. насам, лейбъристката партия търси нов лидер и може би на нова линия, между радикализма на Джереми Корбин, който водеше партията от 2015 г., и либерализма, възприет през годините на Тони Блеър.

Ребека Лонг-Бейли, която е министър в сянка по въпросите на бизнеса, се присъединява към петимата депутати, включили се в надпреварата. Сред тях е 57-годишният министър в сянка по въпросите на Брекзит Киър Стармър, също смятан за фаворит. Кандидат е и финансовият министър в сянка Клайв Люис.

Още три депутатки гледат към лидерския пост в партията, която никога не е била оглавявана от жена: 38-годишната Джес Филипс, работила няколко години в социалния сектор, 40-годишната Лиса Нанди, която отговоря за енергетиката, и 59-годишната еврофилка Емили Торнбъри, външен министър в сянка.

Гласуването на партийните членове трябва да се проведе от 21 февруари до 2 април. Името на новия ръководител на партията ще бъде обявено на 4 април.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна