Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ спад на промишлените поръчки в Германия през ноември

През ноември 2019 година индустриалните и промишлените поръчки в Германия се понижиха изненадващо в резултат на много слабо външно търсене, показват данни на немската официална статистика Destatis, които предполагат, че кризата в промишления сектор ще продължава да ограничава растежа на най-голямата европейска икономика и през последните три месеца на изминалата година.

Поръчките за промишлено производствени стоки се понижиха през ноември с 1,3% спрямо октомври, когато нараснаха с 0,2% (възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 0,4%), докато осреднените прогнози на финансовите пазари бяха за тяхно увеличение с 0,2 на сто. Това представлява спад на промишлените поръчки за трети от последните пет месеца.

Солиден спад с 3,1% отбелязаха чуждестранните поръчки за германско произведени стоки, като промишлените поръчки от еврозоната се свиха с 3,3%, а тези от останалия свят - с 2,8%, докато вътрешните германски поръчки нараснаха с 1,6 на сто.

На годишна база промишлените поръчки в Германия се понижиха през ноември с цели 6,5% след спад с 5,6% месец по-рано (низходяща ревизия от понижение с 5,5%) и очаквания за по-умерено понижение с 4,7 на сто.

Промишленият оборот в Германия през ноември се сви с 0,5% на сезонно-коригирана база спрямо октомври, когато се понижи с 0,1 на сто.

Немското икономическо министерство отбеляза, че изключвайки обемните поръчки, промишлените поръчки през ноември се повишиха с 1,0%, добавяйки, че входящите поръчки в индустриалния сектор са успели да се стабилизират на ниски нива през последните месеци.

"В същото време бизнес очакванията в производствения сектор станаха донякъде по-прояснени. Така че перспективите за индустриална дейност се подобриха малко", заключи министерството.

Днешните доста слаби данни са факт, след като немският икономически институт Ifo отчете подобрение на бизнес нагласите в страната до 6-месечен връх през декември, което сякаш е знак, че най-голямата икономика в Европа проявява като цяло устойчивост въпреки кризата в промишления сектор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна