Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авиокомпании спират полетите си над Ирак и Иран

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Авиокомпанията „Ер Франс“ съобщи днес, че прекратява до второ нареждане полетите във въздушното пространство на Иран и Ирак, след като Техеран изстреля балистични ракети срещу бази с американски военни в Ирак.

„Като предпазна мярка и след новините за ударите „Ер Франс“ реши да прекрати полетите през иранското и иракското въздушно пространство“, заяви говорител на авиопревозвача пред АФП. 

Същата стъпка обяви и "Луфтханза".

По-рано и Вашингтон обяви, че забранява на американските авиокомпании да използват въздушните пространства на Ирак, Иран, Оманския залив и водите между Иран и Саудитска Арабия.

Полетите си над Иран пренасочи и „Ер Канада“. Тази стъпка предприеха и Виетнамските авиолинии, и тайванската авиокомпания „Ева Ер“.

Сингапурските авиолинии съобщиха след атаките, че всички техни полети ще бъдат отклонявани от иранското въздушно пространство, а Малайзийските няма да използват и иракското.

Същото се отнася за австралийската „Куонтас“, а базираната в Дубай „Емирейтс“ отмени връщането на полета от Багдад днес.

Полетите на „Катар еъруейс“ до Ирак са в обичаен режим.

Корейските и Тайландските авиолинии съобщиха, че още преди последните атаки избягват въздушното пространство на Иран и Ирак. 

"Росавиация" също препоръча на руските авиокомпании да не летят над Иран, Ирак, Персийския и Оманския залив. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна