Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Викингите са напуснали Гренландия заради прекомерния улов на моржове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британски учени установиха, че викингите са изчезнали от обширните площи на Гренландия през 15 век след свръхулов на моржове заради бивните им, предаде "Франс прес".

Агенцията цитира проучване на екипа на Джеймс Барет от университета в Кембридж. Островът е бил населен от инуитите още преди 3000 години, но те са го напуснали поради суровия климат.

След това по тези земи се появява норвежкият викинг Ерик Червения, който неправилно е считан за основател на първата колония в Гренландия през 11 век. Островът е бил населяван от викингите до 15 век, след което те тайнствено изчезват оттам. Досега се предполагаше, че те са напуснали Гренландия заради "Малката ледена епоха" и са потърсили по-щадящи условия за живот. Но според новото проучвано на специалиста от университета в Кембридж това е станало заради свръхулова на моржове.

Изследвайки множество средновековни артефакти учените стигнали до извода, че цялата слонова кост в Европа в продължение на векове произлизала от бивните на моржовете, които са били достъпни за ловуване единствено от скандинавските колонии в югозападната част на Гренландия.

Това е била единствената износна стока на викингите, за да могат да получат в замяна желязо и дървен материала. Интензивният добив на бивни унищожил моржовите популации, като в същото време цената на слоновата кост в Европа спаднала, заради евтин внос от Африка. Това допълнително навредило на моржовите популации.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна