Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Силен ръст с 202 хиляди на работните места в частния сектор на САЩ през декември

Проучване на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP) отчете, че в края на 2019 година американският частен бизнес разкри цели 202 хиляди нови работни места, като в същото време имаше солидна възходяща ревизия на слабите ноемврийски данни.

Осреднената прогноза на финансовите пазари беше за повишение на новите работни места в САЩ през декември с около 160 000. Данните на ADP за ноември пък претърпяха доста добра възходяща ревизия до 124 000 от предишна оценка за много слаб растеж с 67 000.

Според ADP малките американски компании (с наети между 1 и 49 работници) са разкрили през декември 69 000 работни места, докато средните по размер компании (с персонал между 50 и 499 души) са наели през миналия месец 88 000 трудещи се, а големите компании (с персонал над 500 души) - 45 000 нови работни места.

Секторът на услугите продължава да бъде основен генератор на нови работни места, като през декември техният брой се увеличи със 173 000, докато в производствения сектор бяха добавени 29 000 нови работни места благодарение на ръст с 37 000 на тези в строителството при 7 000 по-малко работни места в промишлените предприятия и съкратени хиляда работни места в добивната промишленост, показва последното проучване на ADP.

"През декември видяхме силен подем при разкриването на нови работни места", заяви Ахю Илдирмаз, вицепрезидент и ръководител на Научноизследователския институт на агенция ADP и добави: "В секторът на услугите беше отчетен най-силен ръст на заетостта от април насам най-вече благодарение на професионалните и бизнес услуги. Разкриването на работни места обаче беше силно във всички компании, според техните размери, и най-вече в средните по големина фирми".

От своя страна Марк Занди, главен икономист в компанията Moody’s Analytics, която също участва в проучването на ADP, заяви: "Гледайки месечните капризи на данните, нарастването на заетостта продължава да бъде сдържана. Промишлените и енергийните производители, както и малките компании съкращават персонал. Безработицата е ниска, но ще започне да нараства, ако растежът на работните места се забави значително".

Силното проучване на компанията ADP е факт преди петъчния официален доклад за заетостта в САЩ през декември, като осреднените прогнози на финансовите пазари са за увеличаване на новоразкритите неселскостопански работни места със 165 000 след техен много здрав ръст с 266 000 през ноември. Очаква се и запазване на безработицата на ноемврийското 50-годишното дъно от 3,5% (най-ниска безработица от декември 1969-а година).


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от