Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкара и Москва зоват за примирие в Либия

Путин и Ердоган изразиха безпокойство от напрежението между Иран и САЩ

Путин и Ердоган разговаряха днес в Истанбул.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин призоваха днес за прекратяване на огъня в Либия от полунощ на 12 януари. Това съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу на брифинг с руския си колега Сергей Лавров в Истанбул, предаде ТАСС.

„В хода на преговори Ердоган и Путин обсъдиха двустранни въпроси и регионални теми. Обмениха мнения за прекратяване на огъня в Идлиб, за напрежението между САЩ и Иран, за обстановката в Либия и в Ирак“, заяви Чавушоглу.

В съвместно заявление, публикувано на сайта на Кремъл, Путин и Ердоган посочват, че убийството на иранския генерал Касем Солеймани е акт, който подрива сигурността и стабилността в региона.

„Дълбоко сме обезпокоени от ескалацията на напрежението между САЩ и Иран и от негативните последствия за Ирак“, се казва в становището.

По повод нанесените от Иран удари в Ирак двамата лидери подчертават, че използването на сила не спомага за намирането на решение на сложните близкоизточни проблеми и води към нова спирала на нестабилност, която не е в ничий интерес. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна