Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишел Барние: Ще отнеме повече от година за постигане на цялостна сделка с Лондон

Мишел Барние
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ще отнеме повече време за постигане на всеобхватно споразумение за бъдещите отношения между Европейския съюз и Великобритания, отколкото 11-месечният преходен период, който започва, след като Обединеното кралство напусне официално ЕС в края на януари, заяви в четвъртък главният европейски преговарящ Мишел Барние, предаде Ройтерс.

Великобритания трябва да напусне единния блок на 31-ви януари и след това двете страни ще имат срок до края на годината да преговарят за нови търговски отношения, което е доста кратък период предвид сложността на предстоящите дискусии.

Британският премиер Борис Джонсън заяви неколкократно, че Великобритания няма да удължи преходния период след 31-ви декември 2020-а година. Той се срещна в сряда с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и я информира официално, че Великобритания няма да приеме евентуално удължаване на преходния Брекзит период след края на тази година.

"Премиерът беше категоричен, че Обединеното кралство няма да удължи предходния период след 31 декември 2020 г. и че всяко бъдещо партньорство не трябва да включва никакво привеждане в съответствие или под юрисдикцията на Европейския съд", се посочи в изявлението на Даунинг Стрийт след тази среща. "Г-н Джонсън също така каза, че Лондон ще запази контрола си и върху риболовните води на Обединеното кралство и над нашата имиграционна система", беше добавено от офисът на британския премиер.

"Готови сме да направим всичко възможно и да направим максимума за 11-те месеца, които остават, за да постигнем базово споразумение с Обединеното кралство, но ще ни трябва повече време, за да постигнем съгласие по всяка точка на тази политическа декларация", заяви Барние в днешна реч в Стокхолм.

Той добави, че предвид изключително ограничения времеви график, ЕС ще трябва да даде приоритет на предстоящите преговори с Лондон през следващите месеци.

Според него на първо място ще бъде изграждането на нов капацитет за съвместна работа с Великобритания както на двустранно, така и на глобално ниво, за адресиране на важни въпроси като изменението на климата и мира в Близкия изток. "На второ място трябва да изградим много близки отношения за сигурност", каза Мишел Барние.

Той обаче посочи, че бъдещите отношения на сигурност с Обединеното кралство извън ЕС ще означават, че нивото на сътрудничество непременно ще бъде по-малко от сегашното.

Накрая той каза, че ЕС ще настоява за бъдещо икономическо партньорство, основано на равнопоставени условия по отношение на социалните, екологичните и данъчните въпроси.

"Конкуриране по отношение на социалните и екологични стандарти може само да доведе до надпревара към дъното, което да постави трудещите се, потребителите и планетата на страната на губещите", подчерта Барние. Повод за това негово изказване даде изявление на Борис Джонсън, че Лондон не търси нови отношения с ЕС, основани на привеждане в съответствие със съществуващите правила на съюза.

В по-дългосрочен план Мишел Барние изложи възможността за безпрецедентно близки отношения между Европа и Великобритания.

"Ще се стремим към партньорство, което надхвърля търговията ... обхващайки всичко - от услуги и риболов до климатични мерки, транспорт, космос, сигурност и отбрана, но това е много огромен дневен ред и просто не можем да очакваме да постигнем съгласие за всеки един аспект на това ново партньорство за по-малко от една година", отбеляза главният европейски преговарящ.

Неговото мнение беше напълно споделено само ден по-рано както от страна на председателят на ЕК - Урсула фон дер Лайен, така и от новият шеф на ЕЦБ - Кристин Лагард.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна