Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: Твърде малко време за цялостна партньорска сделка с Великобритания до края на 2020

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма достатъчно време за договаряне на всички аспекти на бъдещите отношения между Европейския съюз и Великобритания до края на тази година, така че и двете страни ще трябва да изберат върху какво по-конкретно да се съсредоточат, заяви във сряда ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде Ройтерс.

Говорейки пред Лондонското училище по икономика, г-жа фон дер Лайен посочи, че за ЕС приоритет е поддържането на целостта на единния пазар на блока и на неговия митнически съюз. "Не може да има компромис по този въпрос", каза тя в своя лекция преди срещата ѝ с британския премиер Борис Джонсън, на която за да постави основата за разговорите за бъдещите отношения, след като Великобритания напусне ЕС на 31 януари.

Макар че след края на месеца Великобритания вече няма да бъде официално член на ЕС, тя ще остане обвързана с всички правила на блока и ще плаща своя дял в бюджета на ЕС до края на настоящата година.

Ако обаче Лондон не поиска удължаване на преходния период след края на 2020 година, търговските отношения между ЕС и Великобритания от началото на следващата година ще се ръководят или според правилата на Световната търговска организация, или от каквото и да било двустранно споразумение, което бъде договорено до 31-ви декември.

Британското правителство показва ясно, че не иска удължаване на преходния период.

"Без удължаване на преходния период след 2020 година не можете да очаквате да постигнете съгласие по всеки един аспект от новото ни партньорство. Ще трябва да има някакви приоритети", посочи шефът на ЕК.

Урсула фон дер Лайен отбеляза, че за да се запази възможно най-близко новото партньорство, Великобритания ще трябва да продължава да спазва голяма част от правилата, с които е обвързана към момента като член на ЕС.

"Без свободното движение на хора не може да има свободно движение на капитали, стоки и услуги", каза г-жа Фон дер Лайен.

"Без равнопоставени условия за околната среда, труда, данъчното облагане и държавните помощи не можете да имате най-качествен достъп до най-големия единен пазар в света", посочи тя и допълни: "Колкото повече има различия, толкова по-отдалечено ще бъде нашето двустранно партньорството".

Урсула фон дер Лайен повтори, че ЕС иска ново партньорство с Великобритания, според което да има "нулеви тарифи, нулеви квоти и нулев дъмпинг" и че трябва да бъдат адресирани всички по-важни теми - от действията в областта на климата до защитата на личните данни, от риболов до енергетика, от транспорт до космоса, от финансови услуги до сигурността.

„Преди края на месеца очаквам и британският, и Европейският парламент да ратифицират споразумението и то в рамките само на три седмици - до 31-ви януари, когато Обединеното кралство ще изкара своя последен ден като страна-членка на ЕС. Това ще бъде тежък и емоционален ден. Но когато слънцето отново изгрее на 1-ви февруари, Европейският съюз и Обединеното кралство ще останат най-добрите приятели и партньори. Връзките между нас ще продължат да бъдат неразрушими“, заяви Фон дер Лайен.

Тя също така подчерта необходимостта от всеобхватно партньорство за сигурност за борба с трансграничните заплахи -"от тероризъм до киберсигурност и контраразузнаване".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна