Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирански командир: Ракетният удар е начало на серия от атаки

Сателитна снимка показва места с поражения от ирански ракети в базата „Айн ал Асад“ в иракската провинция Анбар.
Снимка: БТА

Висш ирански командир заяви днес, че атаката с ракети по американски сили в Ирак не са целели да убият американски войници, а на нанесат щети на „военната машина“ на САЩ и че те са началото на серия от атаки в региона, предаде Ройтерс.

Амирали Хаджизадех – командир на военновъздушните сили на Корпуса на революционната гвардия, каза още, че „съответстващото отмъщение“ заради убийството на ген. Касем Солеймани с американски дрон цели да прогони силите на САЩ от региона, съобщи иранската държавна телевизия.

Той посочи, че Иран разполага със стотици ракети и че когато Техеран извършвал атаката си в сряда, той използвал „кибератаки, за да извади от строя навигационните системи на американските самолети и дронове“.

Новият командир на иранските сили „Ал Кудс“ Есмаил Гаани пък обеща да продължи курса на своя предшественик Касем Солеймани.

Същевременно постоянният представител на Иран в ООН Маджид Тахт Раванчи обави, че Иран няма да предприема нови военни действия, ако няма агресия от страна на Съединените щати.

САЩ и Ирак обявиха, че при иранската ракетна атака срещу две бази няма пострадали техни военни, а американският президент Доналд Тръмп посочи, че са нанесени минимални щети.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени