Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мадрид не признава осъден каталунски политик за евродепутат

Ориол Жункерас
Снимка: БТА

Върховният съд на Испания отказа днес да признае осъдения каталунски сепаратист Ориол Жункерас за евродепутат заради присъдата му от октомври за неуспешния опит за независимоста на областта през 2017 г., предаде АФП.

В дългоочакваното си решение, съдът посочи, че не може да разреши временното му освобождаване от затвора, за да получи правомощията си в ЕП, и така отхвърли решение от декември на Европейския съд.

Според испанския съд Жункерс не може да бъде освободен заради присъдата си, която включва преустановяване на статута му на евродепутат.

Бившият вицепрезидент на Каталуния спечели място в Европарламента на изборите през май, въпреки че бе в предварителния арест по обвинения за ролята му в забранения от Мадрид референдум за независимост.

Миналия месец председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви, че намиращият се в испански затвор Ориол Жункерас е член на Европейския парламент от момента, в който избирателите са гласували за него.

„Мандатът на депутатите произтича от вота на избирателите и официално е обявен от компетентния орган там, където е произведен изборът“, изтъкна Сасоли.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна