Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на производството и строителството при подобрение в търговията на дребно през ноември

Последно проучване на Националния статистически институт (НСИ) за ноември отчита намаляване на промишленото производство и на строителството при слабо нарастване на търговията на дребно, което е знак за известно отслабване на икономическата експанзия.

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, се понижава през ноември с 1,0% спрямо октомври, когато се повиши св 1,0%, като това представлява първо свиване на промишления сектор от юни 2019-а година.

На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство се понижава през ноември с 0,4% след добър растеж с 1,8% през октомври, излизайки на негативна територия за пръв път от август.

През ноември по-съществен спад с 3,8% спрямо предходния месец отбелязва добивната промишленост, по-сдържано понижение с 0,5% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ и с 0,3% - в преработващата промишленост. Спрямо ноември 2018-а година производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се понижава с 9,3%, докато преработващата промишленост нараства с 1,4%, а добивната промишленост - с 1,4 на сто.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" се понижава през ноември с 0,8% спрямо октомври, когато се си 0,6%. Продукцията от гражданското и инженерното строителство се влоши с 1,4%, докато сградното строителство - с 0,4 на сто.

На годишна база растежът на строителната продукция през ноември се забави рязко до 1,3% от 3,2% през октомври, като сградното строителство нараства с 5,9% (спрямо ноември 2018-а), но при спад с 4,5% на гражданското и инженерното строителство.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно, като през ноември търговията се повишава с 0,4% след растеж с 0,2% през октомври, запазвайки леко позитивната тенденция след края на лятото.

На годишна база търговският оборот се увеличава през ноември с 2,5% след растеж с 0,9% месец по-рано.

Днешните смесени данни предполагат запазване на относително стабилен растеж на българската икономика през четвъртото тримесечие на изминалата година след повишаване на БВП през периода юли - септември с 0,8% на тримесечна и с 3,7% на годишна база.

В края на миналата година НСИ отчете подобряване на стопанската конюнктура в България през декември за втори пореден месец с оглед на по-благоприятна конюнктура в промишлеността, строителството и в сферата на услугите.

Аналогично последно проучване на Европейската комисия обаче отчете рязко подобряване на бизнес нагласите в нашата страна през последния месец на миналата година до най-високо ниво от септември 2018 в резултат на подобрено доверието на българските промишлени мениджъри, както и на тези в сферата на услугите, при търговията на дребно и в строителството.

Тези проучвания предполагат, че българската икономика вероятно ще запази относителен стабилен растеж през последното тримесечие на настоящата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна