Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската централна банка запази прогнозата си за икономически растеж от 0,2% в края на 2019

Снимка: Ройтерс

Френската икономика ще отбележи стабилен, макар и по-слаб растеж през последното тримесечие на изминалата година с оглед на стабилизация на бизнес нагласите в промишления сектор, показват резултати от редовно бизнес проучване на Централна банка на Франция.

Брутният вътрешен продукт се очаква да нарасна през периода октомври - декември с 0,2% спрямо третото тримесечие, когато нарасна с 0,3%, като по този начин Френската централна банка остави без промяна експресната си оценка за икономическото представяне в края на 2019 година.

Непроменената икономическа прогноза отразява последно бизнес проучване на централна банка за декември, отчитащо стабилизация на активността в промишления сектор при отслабване в сферата на услугите и подобрение в строителството.

Индексът, оценяващ активността в промишлената сфера, остана на ноемврийското ниво от 97 пункта, като бизнес мениджърите отчитат по-бавен растеж на индустриалното производство през декември, но очакват той да се стабилизира през януари.

Аналогичният индекс в сферата на услугите обаче се понижи през декември до 97 пункта от 99 пункта през ноември, което е знак за рязко забавяне на активността в този важен за икономиката сектор, но бизнес лидерите очакват по-силен растеж на услугите през януари.

Индексът на бизнес доверието в строителния сектор пък се покачи слабо до 105 от 104 пункта през ноември, като активността в строителството се повиши през декември и бизнес мениджърите очакват по-нататъшно възстановяване в сектор и през януари.

В същото време френската официална статистика отчете нарастване на индустриалното производство в страна през ноември с 0,3% спрямо октомври, когато се повиши с 0,5 на сто. Промишленото производство обаче се сви с 0,1% след растеж с 0,6% месец по-рано, докато производството в минно-добивния сектор нарасна с цели 2,2% (след понижение с 0,1% през октомври), а строителството се разшири през ноември с 2,5% (след спад с 1,9% месец по-рано).

В рамките на трите месеца до края на ноември общото индустриално производство във Франция се увеличи с 0,4% спрямо предишните три месец, докато промишленото производство напредна с 0,2 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени