Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново няма да имаме представител в отборните спортове на олимпийски игри

Олимпийският отбор на България по футбол при награждаването в Мексико.
Снимка: архив

С отпадането на волейболните национали на България на полуфинала на олимпийската квалификация в Берлин снощи стана ясно, че няма да имаме представители в отборните спортове в Токио.

Същото беше положението и на игрите в Рио де Жанейро през 2016 година, което говори за една негативна тенденция. Това е жалко, защото имаме традиции и български тимове са спечелили общо седем медала на Игрите, не само във волейбола, но също така в баскетбола и футбола. А сме имали участници също така и във водната топка и хокея на лед.

Първото участие на наш отбор на олимпийски игри е през 1924 година в Париж. Тогава футболистите ни отстъпват на Ирландия с 0:1 в дебюта си. В този спорт България е присъствала общо пет пъти на най-големия спортен форум на планетата.

Върхът е през 1968 година, когато избраниците на Георги Берков стигат до финала, където отстъпват на Унгария с 1:4 след скандално съдийство на мексиканеца Диего де Лео. Повеждаме с гол на Меци Веселинов, който тенденциозно е изгонен скоро след това. Червени картони получават още Кирил Ивков и Начко Михайлов и следва обрат.

През 1956-а в Мелбърн отборът ни печели бронзовите медали.

Волейболистите ликуват със среброто през 1980 г.

Във волейбола мъжкият национален тим стигна до сребърните медали в Москва през 1980-а. В състава на наставника Тодор Пиперков личат имената на Димитър Златанов, Стоян Гунчев, Христо Илиев и др.  На финала Българите отстъпват на Съветския съюз с1:3 (7:15, 15:13, 14:16, 11:15) на 31 юли 1980 година.

Националите участват и при дебюта на спорта на игрите в Токио през 1964 г., когато заемат петото място. Волейболистите ни играха и през 1968, 1972, 1988, 2008 и 2012 година. При последното участие в Лондон преди осем години отборът зае четвъртото място. От тогавашния отбор в състава в Берлин бяха Цветан Соколов, Теодор Салпаров, Виктор Йосифов, Теодор Тодоров и Николай Пенчев.

Волейболистките извоюваха бронз при единственото си олимпийско участие през 1980 година.  Селекционерът Васил Симов разчиташе на звезди като Цветана Божурина, Таня Гогова, Верка Стоянова и Мая Стоева.

Българските баскетболистки донесоха два медала при трите си участия на състезания под петте преплетени кръга. През 1976 година в Монреал, при дебюта на спорта с оранжевата топка при дамите, те печелят бронза, а четири години по-късно останаха на крачка от титлата и извоюват сребърни отличия. И в двата случая наставник е Иван Гълъбов, а в отбора са Пенка Методиева, Красимира Богданова, Надка Голчева, Петкана Макавеева и Пенка Стоянова.

Българките се радват на бронзовите медали в Монреал.

Третото и последно участие на баскетболистките е през 1988 година в Сеул, когато тимът на Иван Лепичев завършва пети.

Мъжете записват четири олимпийски участия между 1952 и 1968 година като най-доброто класиране е петото място в Мелбърн през 1956-а.

България на два пъти е имала представител във водната топка. През 1972 националите заемат 11-ата позиция, а четири години по-късно са 12-и.

Хокеят на лед е единствената игра на зимните олимпийски игри. Там имахме представители през 1976 година в Инсбрук, където отборът ни зае 12-ото място.

Това е положението. Остава да се надяваме, че тенденцията ще бъде прекъсната в Париж през 2024, защото, както казва народът, където е текло, пак ще тече!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна