Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албански фермери се оплакват от български дъмпинг

Снимка: БТА

България и Румъния принуждават албански фермери да банкрутират, тъй като тяхната месна продукция е с около 50 албански лека (80 ст.) по-евтина от местната, съобщи местната тв „Топ Ченъл“.

„Няма пазар. Не можем да се съревноваваме с българското месо. Не можем да продаваме нашето агнешко на пазара“, казва пред телевизията албански производител.

„Купувачите предпочитат месото от чужбина заради цената. То струва 250 лека (4 лв.), а нашето е 300 лека“ за килограм, казва друг албански фермер.

Според местните производители условията, които държавата изисква от тях са прекалено скъпи и това кара месопреработвателните фирми да купуват месо и мляко от чужбина.

„Имам 50 овце и кози, които не са регистрирани, защото ми искат по 200 лека за всяка от тях. Не мога да си позволя регистрация, медикаменти, наем на земя и всичко останало“, посочва албански фермер.

Липсата на точна документация в месарниците също мами потребителите. Ако на пазара ти казват, че продават прясно местно месо, шансовете то да е българско или румънско са големи, посочва „Топ Ченъл“. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна