Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли Германия да въведе данък върху месото

Снимка: БГНЕС

Малко преди Германия да даде старт на своята „зелена седмица“, консервативната земеделска министърка на провинция Долна Саксония Барбара Оте-Кинаст (ХДС) отново повдигна въпроса за въвеждане на данък върху месото. За това години настояват активисти за правата на животните, предаде електронното издание „Юрактив“.

Дебатът за производството на месо набра скорост седмица преди очакваните десетки хиляди души да протестират отново по пътищата на страната с настояване за по-екологично земеделие като част от традиционната демонстрация

Темата доминираше в германската политика миналото лято по инициатива на Зелените.

Но тази седмица консервативният Християндемократичен съюз (ХДС) върна обратно въпрос на дневен ред. В публикувано в понеделник интервю Оте-Кинаст настоя за въвеждането на специален данък върху месото, за да бъдат генерирани средства за благополучието на животните.

„Ясно е, че доброволно няма да стане. Вероятно се нуждаем от специален данък“, подчерта тя.

В Германия месото в момента с намален ДДС от 7% вместо стандартните 19 процента. Земеделското министерство изчислява, че германците харчат годишно около 23,4 млрд. евро за месо годишно, а всеки германец консумира около 60 кг годишно.

В ЕС ДДС ставката зависи от всяка страна член. Нито една от тях няма за момента „месен данък“, въпреки че Швеция и Дания от години обсъждат този въпрос.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна