Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Свиване на британската икономика през ноември

Паундът поевтинява към триседмични дъна спрямо долара и еврото

Икономиката на Великобритания се сви изненадващо през ноември спрямо месец по-рано и отбеляза най-слаб растеж на годишна база от 7 години насам в резултат на рязък спад на промишленото производството и в сферата на услугите преди общите избори на страната, които се проведоха на 12-ти декември, показват данни на официалната британската статистика ONS.

Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство се понижи през ноември 2019 година с 0,3% спрямо октомври, когато нарасна с 0,1% (слаба възходяща от 0,0%), докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за икономическа стагнация (0,0%).

През трите месеца до края на ноември БВП нарасна с едва 0,1% след експанзия с 0,2% през периода август - октомври.

На годишна база британският икономически растеж се забави през ноември до 0,6%, отчитайки най-слабо представяне от юни 2012-а година и след експанзия с 1,0% през октомври.

Доминиращият в британската икономика сектор на услугите се сви изненадващо през ноември с 0,3%, заличавайки растеж с 0,3% през октомври, докато индустриалното производство се понижи с 1,2% на месечна база (след повишение с 0,4% месец по-рано) в резултат на спад с цели 1,7% на промишленото производството (след повишение с 0,5% през октомври).

В същото време британското строителство нарасна през ноември с 1,9%, компенсирайки голям част от спада с 2,2% през октомври (най-солидно понижение на месечна база от януари 2019 година).

На годишна база индустриалното производство се сви през ноември с 1,6% след спад с 0,6% през октомври, докато промишленото производство се понижи с 2,0% след понижение с 0,3% месец по-рано. В същото време строителството на Острова се увеличи спрямо ноември 2018 с 2,0% след понижение през октомври с 0,3 на сто.

"Като цяло икономиката на Великобритания нарасна леко през последните три месеца до ноември, като солидният растеж в сектора на строителството не успя да компенсира отслабването на услугите и още едно негативно представяне на промишленото производството", отбеляза Роб Кент-Смит от официалната британска статистика и добави: "В дългосрочен план икономиката продължава да се забавя, като нейният растеж в сравнение със същия период на предходната година беше най-ниският от пролетта на 2012 година".

Слабите ноемврийски данни потвърждават за негативното влияние на политическата несигурност, който надвисна на британския бизнес и потребителските нагласи в края на 2019 г., когато страната трябваше да напусне Европейския съюз на 31 октомври, но парламентът отложи за пореден път Брекзит, а премиерът Борис Джонсън свика предсрочни избори, които месец по-късно бяха спечелини убедително от неговата Консервативна апертия.

След изненадващо силната изборна победа на Борси Джонсън обаче бяха представени различни проучвания, които подсказват за възстановяване на бизнес нагласите в края на 2019 и началото на 2020 година.

Новият парламент на обединеното кралство одобри плановете на Джонсън да изведе Великобритания от Европейския съюз на 31-ви януари, след което ще стартира 11-месечен преходен период, през който британският премиер има желание да договори дългосрочно търговско споразумение с Европейския съюз.

Редица европейски представители, включително председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и главният европейски преговарящ Мишел Барние, изразиха сериозни притеснения, че този срок (до 31-ви декември 2020) няма да бъде достатъчен за постигане на една по-всеобхватна двустранна сделка с Обединеното кралство.

Междувременно Английската централна банка прогнозира много слаб растеж на британската икономика през последното тримесечие на 2019, преди да последва известно възстановяване през настоящата година. Тези прогнози се базират на очакван прогрес в търговските преговори с ЕС и на отслабване на търговското напрежение между САЩ и Китай.

През миналата седмица обаче шефът на АЦБ Марк Карни, който ще напусне своя пост през март, както и още двама членове на банката, отбелязаха, че може би ще се наложи намаляване на лихвите, ако тези прогнози се окажат прекалено оптимистични. Други двама членове на АЦБ вече гласуват през последните заседания за понижаване на основната британската лихва.

Днешните слаби данни засилват очакванията на финансовите пазари за предстоящо съкращаване на лихвената ставка, като вече се оценява на 100% вероятността за намаляване на британската лихва с 25 базисни пункта до ниво от 0,5% през периода до заседанието на АЦБ през септември 2020 година, докато вероятността от подобна мярка още до срещата през май се оценява на 88%. Участниците на паричните пазари дори оценяват на 50% вероятността за намаляване на британската лихва на първото за годината заседание на 30-и януари.

С оглед на това сякаш не изненада, че днес британската лира се намира под натиск от продажби на валутните пазари, като паундът поевтинява с 0,6% към триседмично дъно около 1,2960 щатски долара (най-ниско ниво от 26-и декември). Еврото също поскъпва с 0,6% към триседмичен връх около 0,8575 британски лири (най-високо ниво от 23-ти декември).Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020