Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нисан" обмисля да се откаже от 20-годишния автомобилен алианс с "Рено"

След година на промени, включващи цялостна подмяна на топ мениджмънта на автомобилния алианс между "Нисан" (Nissan) и "Рено" (Renault), "Файненшъл таймс" съобщи, че японската компания обмисля планове за раздяла с френския си партньор.

Според финансово издание плановете включват разделяне на инженеринга и производството на двете компании и промяна в борда на "Нисан", както и засилване на плановете за действие при извънредни ситуации при евентуален подобен сценарий.

"Файненшъл таймс" обаче отбеляза, че е много трудно да се види как тези планове за разделяне на съществуващия от 20 години автомобилен алианс могат да работят на практика. И двете компании са толкова преплетени, че отмяната на техния съюз може да се окаже на практика невъзможно, като френската "Рено" държи 43% от пакета акции в японската "Нисан".

Идеята на "Нисан" да обмисли планове за разделяне с "Рено" идва на фона на правните проблеми около бившия шеф на автомобилния алианс Карлос Гон. Наскоро Гон избяга от Япония, където го чакаше съдебен процес по обвинения във финансови нарушения. В момента той е в Ливан, като твърди, че е жертва на заговор от страна на "Нисан".

Макар и непотвърдена, новината за евентуалното разпадане на автомобилния алианс доведе до силен спад акциите на Nissan Motor Co. с 1,87% на борсата в Токио и до поевтиняване на акциите на Renault с 2,55% на борсата в Париж.

Акциите на Renault се обезцениха с почти 40% от ноември 2018 година - преди арестуването на Карлос Гон на летището в Токио. В същото време и акциите на Nissan не се представиха по-добре, поевтинявайки с 38%. Според редица анализатори двете компании очевидно трябва ще трябва заедно да оправят сегашната каша.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна