Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Солиден ръст на китайския износ и внос преди подписването на търговската сделка със САЩ

Китайският износ нарасна през декември изненадващо силно и за пръв път от пет месеца насам при солиден ръст и на вноса, което е сигнал за подобряване както на вътрешното, така и на търсенето в международен план, след като Пекин и Вашингтон се споразумяха за "първата фаза" от двустранната търговска сделка, която да доведе до отслабване на продължителната търговска война между двете водещи световни икономики.

Според данни на Генералната митническа администрация на страната, общият китайски експорт нарасна през декември със 7,6% до 237,6 млрд. долара след понижение с 1,3% през ноември и очаквания на финансовите пазари за по-скромно повишение с 3,2 на сто. Това е първото нарастване на китайския износ от пет месеца насам.

Общият внос в Китай пък скочи през декември с 16,3% до 190,8 млрд. долара след повишение с едва 0,5% през ноември и при прогноза за нарастване с 9,6 на сто.

Изненадващо силното нарастване на износа доведе до разширяване на търговския излишък през декември с цели 21% до 46,8 млрд. долара спрямо предишния месец, когато позитивния търговски баланс беше в размер на 37,93 млрд. долара.

За цялата изминала година китайският търговски излишък достигна 421,5 млрд. долара, като износът се повиши с 0,5% до 2,5 трлн. долара, но след ръст от близо 10% през 2018-а година, докато вносът се сви с 2,8% до 2,0 трлн. долара след ръст с 15,8% година по-рано.

Данните на Генералната митническа администрация също така показват, че търговският излишък на Китай спрямо САЩ се сви през декември до 23,18 млрд. долара от 24,60 млрд. долара през ноември.

За цялата 2019-а година китайският износ към САЩ спадна с 12,5% след увеличение с 11,3% година по-рано, докато вносът от САЩ се сви с 20,9% след повишение с 0,7% през 2018-а година.

По-добрите от очакваното данни идват в момент, когато се очаква официалното подписване на споразумението по "първа фаза" от една по-всеобхватна търговска сделка между САЩ и Китай, като церемонията ще се състои в сряда във Вашингтон.

Според източници, запознати със сделката, Пекин обещава да закупи произведени в САЩ стоки за близо 80 милиарда долара през следващите две години, плюс повече енергийни доставки за над 50 млрд. долара.

Компаниите обаче остават предпазливи, тъй като и след подписването на "първата фаза" ще останат в сила американски тарифи върху вноса на китайски стоки за 370 млрд. долара.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от