Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ив Мерш: Стабилизирането на растежа и инфлацията в еврозоната оправдава политиката на ЕЦБ

Ив Мерш от ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономическият растеж и инфлацията в еврозоната се стабилизират след големите спадове през миналата година, което оправдава продължаващата стимулираща политика на Европейската централна банка, заяви във вторник членът на борда на ЕЦБ Ив Мерш, цитиран от Ройтерс.

През септември ЕЦБ одобри редица стимулиращи икономиката и инфлацията мерки въпреки противопоставянето на редица централни банкери и политици от еврозоната, надявайки се по този начин банката да спре трайното отслабване на растежа, което в даден период дори предизвика страхове от рецесия, особено в най-голямата европейска икономика в лицето на Германия.

"Икономиката със сигурност дава добри признаци за стабилизация, като същото важи отчасти и за инфлацията", заяви Мерш на финансова конференция във Франкфурт.

Той посочи, че развитието може да подтикне ЕЦБ да обсъди своята оценка на риска, дискутирайки дали рисковете пред икономическия растеж все още са в посока надолу (за по-слабо от очакваното икономическо представяне) или сега тези рискове са по-балансирани.

"Ще бъде преждевременно да ви дам отговор, но със сигурност се движим в правилната посока. За нас централните банкери, това означава, че ние бяхме прави да провеждаме много приспособима и облекчена парична и лихвена политика", отбеляза Ив Мерш.

Люксембургският централен банкер обаче отбеляза, че корпоративният и домакинският дълг все още са високи и че други области на политиката трябва да помогнат предприетите от ЕЦБ мерки.

Следващата среща на ЕЦБ ще се проведе на 23 януари, като се очаква водената от банката политика да остане непроменена.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна