Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Екатерина Захариева: Европа трябва да бъде глобален политически играч

Екатерина Захариева и посланикът на Хърватия Ясна Огняновац на форума в София.
Снимка: МВнР

За по-голяма роля на Европейския съюз на световната сцена призова вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на дискусия в София, посветена на представянето на Хърватското председателство на Съвета на ЕС.

„Мотото на Хърватското председателство – „Силна Европа в свят на предизвикателства“, е близко до българското – „Съединението прави силата“. Вярвам, че трябва да сме заедно и Европа да е глобален политически играч. Крайно време е Европа да мисли мащабно“, заяви Екатерина Захариева, съобщи пресслужбата на МВнР.

 Форумът, на който домакин бе посланикът на Хърватия Ясна Огняновац, бе организиран от „ПанЕвропа България“ със съдействието на Представителството на Европейската комисия в София и Бюрото на Фондация „Конрад Аденауер“.

Като председател на Съвета на ЕС Хърватия ще работи по четири приоритета - Европа, която се развива, Европа която свързва, Европа, която защитава и Влиятелна Европа.

Екатерина Захариева изтъкна предизвикателствата, пред които е изправено Хърватското председателство – новият състав на европейските институции, Брекзит,  въпросите на сигурността и разширяването на ЕС.

„Когато говорим за влиятелна Европа, не бива да разбираме само финансовото измерение, но и активността, необходима за вземане на решения - както при кризи, така и за начертаване на ясни бъдещи приоритети и архитектура на сигурност в света и Европа“, заяви вицепремиерът.

Тя благодари на Хърватия за продължаването на един от водещите приоритети на Българското председателство – европейската перспектива на страните от Западните Балкани. „Европейската перспектива е политика от общ интерес не само на тези, които се стремят да бъдат членки на ЕС, но и на държавите членки – изтъкна министър Захариева. - Сигурността и просперитетът на тези страни са свързани със сигурността и просперитета на всеки европейски гражданин.“

 Външният ни министър подчерта, че бъдещата преговорна рамка за членство в ЕС трябва да бъде приобщаваща, а не изключваща, както и че нейното обсъждане не бива да означава отлагане на поканата за започване на преговори с Албания и Република Северна Македония. 

 „Присъединяването обаче е отговорност не само на ЕС, но и на държавите, които се стремят към членство в Съюза“, заяви Захариева и допълни, че реформите по пътя към членството са жизненоважни за гражданите на тези страни.

Външният ни министър пожела успех на Хърватия в първото ѝ председателство на Съвета на ЕС и потвърди, че може да разчита на пълната подкрепа на България.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.